Áthelyeznek több buszmegállót a Széll Kálmán téren

iho/közút   ·   2012.01.22. 20:08
IMG_6755__moszkva_ter_szell_kalman_metro__400

A változások forgalmi okok miatt történnek, hogy a különböző járatok minél kevésbé akadályozzák egymást a téren, illetve azért, hogy az azonos irányba közlekedő járatokra egy helyen lehessen felszállni – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A 102-es autóbuszra a Csaba utcában lehet felszállni január 23-tól, a 129-es eddigi végállomásánál. A buszok a Széll Kálmán teret a Vérmező úton és a Várfok utcán át közelítik majd meg. A Szendrő utca felé módosul útvonaluk, a Krisztina körút helyett a Csaba utca–Maros utca útvonalon érik el a Déli pályaudvart. Ennek megfelelően új megállóhelyet alakítanak ki a Maros utcánál és a szakorvosi rendelőintézetnél. A módosítás előnye, hogy a 102-es autóbuszok a Krisztina körúti villamospályán vezetett autóbuszsávon közlekedhetnek majd a 21-es és a 139-es járatokkal együtt, emellett a változás kapcsán javul a Maros utca kiszolgálása is.

A Széll Kálmán tér új rendje<br>(forrás: bkk.hu)

A 128-as és 129-es autóbuszok új, közös megállóhelyről indulnak a Várfok utcából, a 128-as eddigi megállójából. A két járat közös szakaszára, a Városmajor utcába, illetve a Szent János kórház felé tartó utasoknak így nem kell a két járat között ingázva keresni a korábban induló buszt, hanem a közös megállóban várakozva mindig az elsőként indulóra szállhatnak fel.

A 149-es autóbusz felszállóhelyét felcserélik a 155-ös és 156-os autóbuszokéval, így a járatok a 4-6-os villamos leszállóhelye melletti megállóból indulnak. A 155-ös és 156-os autóbuszok új felszállóhelye a 149-es autóbusz eddigi felszállóhelye lesz, a szervizút melletti járdaszigeten. A megállóhelyek felcserélésének legfőbb oka, hogy a 155-ös és 156-os járatokon a gyakran egyszerre indulásra váró két autóbusz a többi járat akadályozása nélkül tudja fogadni a felszálló utasokat.

Kialakítanak egy központi leszállóhelyet is a 91-es autóbuszok eddigi leszállóhelyén a 22-es, 22E, 91-es, 149-es és 222-es járatok számára.

Az átszervezés nem függ össze a tér tervezett átépítésével. A Széll Kálmán tér teljes átépítése a budai villamosok összekötésével együtt 2013-tól történik meg. A BKK rövidesen megjelenteti a tér tervezésére vonatkozó közbeszerzési tendert,  a részletes tervezés és az engedélyeztetés 2012-ben folyhat le.

Kapcsolódó hírek