Átjárók helyett aluljárók a 120-as vasútvonalon

iho   ·   2013.07.16. 09:07

Épül a mezőmegyeri gyalogos- és kerékpáros aluljáró a Gyomaendrőd-Békéscsaba vasútvonal-rekonstrukció részeként — tudósít a békési hírportál a projektet bemutató szakmai fórumról. A kivitelező a sínek lefektetését is megkezdte az érintett szakaszon.

— A nagysebességű vasúti pálya kialakítása miatt kevesebb lesz a vasúti átjáró. Az óránkénti 160 kilométeres sebesség, a több vágány a sűrűbb és gyorsabb vonatközlekedést segíti, és ehhez kell megtalálni a közúti forgalom megfelelő szervezését is — hangzott el a Közlekedéstudományi Egyesület és a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége által szervezett szakmai fórumon.

Dobókői György, utóbbi szervezet vezetője elmondta, a 120-as vasútvonal nemzetközi folyosó, Berlintől kezdve Prágán, Budapesten, Konstancán át egészen Isztambulig a kontinens vasúti közlekedésének egyik ütőere. A Budapest–Lökösháza vonal felújításának részeként valósul meg a Gyomendrőd-Békéscsaba közötti részvonal korszerűsítése is. Hozzátette, a teljes vasútvonalat az Európai Unió követelményeinek megfelelően folyamatosan kétvágányú pályává kell alakítani, 160 kilométer/órás sebesség és 225 kilónewton tengelyterhelés biztosításával.

Vingelmann Szabolcs, a kivitelező képviselője elmondta, tavaly júliusban írták alá a szerződést és a vállaltak értelmében 2014. december 15-ére kell végezniük a munkálatokkal. A fejlesztés 39 milliárd forintból valósul meg a gyomaendrődi 500-as szelvénytől a muronyi 822-es szelvényig tartó 32 kilométeres szakaszon.

Az érintett vonalszakaszon átépítenek három állomást (Csárdaszállás, Mezőberény, Murony), valamint az állomásokat összekötő nyíltvonalon új felsővezetéki rendszer épül ki, aluljáró épül a peronok megközelítésére, az akadálymentesítés közlekedést rámpák biztosítják. Ezenfelül Gyomaendrőd belterületén új közúti aluljáró, Mezőmegyer területén új gyalogos-kerékpáros aluljáró épül.

Jelenleg a 761-es és 822 szelvény között, tehát Muronytól Békéscsabáig zajlik a vágányfektetés a bal vágányon. Ugyancsak most készül a gyomaendrődi és a mezőmegyeri aluljáró is.

Kapcsolódó hírek