Átszervezik a tajvani vasúttársaságot

iho/vasút   ·   2024.01.27. 12:00
tajvan_vasut

A nemzeti vasúthálózat irányítása átkerült az újonnan alapított Taiwan Railway Corp-hoz (TRC), mely a korábbi Tajvani Vasúti Igazgatóság (TRA) utódja.

A vasúttársaság kormányhivatalból állami tulajdonú vállalattá alakítása már 2002 óta beszéd tárgyát képezi, de igazi lendületet csak egy 2018-as és egy 2021-es súlyos balesetet követően kapott.

Caj Jing-ven tajvani elnök szerint a balesetek rávilágítottak arra, hogy az adósságban úszó TRA-n átfogó biztonsági és szervezeti reformot kell végrehajtani. A január elsejével elindított átmenet hivatalos ünnepségén elmondta: a tajvani vasutat most már évente több mint 100 millió utas veszi igénybe.

A folyamat részeként a kormány a TRA nagyságrendileg 170 milliárd új tajvani dollárnyi (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 1900 milliárd forintnyi) adósságkötelezettségét áthelyezte egy, a közlekedési minisztérium által létrehozott külön alapba. Az új társaságnak már csak a rövid távú finanszírozását kell kezelnie, ennek eredményeként várhatóan 2026-ra újra jövedelmező lehet.

A vállalatnak önálló vállalkozásként saját finanszírozási forrásait kell kezelnie. A tajvani közlekedési és kommunikációs miniszter, Vang Kvo-caj elmondta, a társaság a bevételek növelése érdekében fejleszteni tudja majd földtulajdonát. Mivel a jegyárak 1995(!) óta nem változtak, ezt a témát a következő hónapokban tárgyalja majd a vasúti testület, azonban egyelőre nem terveznek áremelést.

A miniszter arra számít, hogy a TRC-nek nagyobb szabadsága lesz a gördülőállomány cseréjébe történő befektetés terén. A régebbi járművek fokozatos kivonásával javulni fog a biztonság és a szolgáltatás minősége, miközben a működés hatékonysága is nő. A vállalat új biztonsági irányítási rendszer létrehozását és strukturális reformok elindítását tervezi, beleértve számos munkahelyi képzést is. Tovább tanácsot kérne nemzetközi csoportoktól a kockázatcsökkentés és a biztonság javításának módszereivel kapcsolatosan – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a tajvani vasút egyik motorvonata. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek