Augusztus 20-án utasok is felszállhatnak

iho/vasút   ·   2011.08.10. 07:10
00

Kedd délután megtartották a felújított 4-es villamosvonal próbajáratát az Anna-kúti csomópont és a tarjáni végállomás között. Először a népes szemlebizottság gyalogolta végig a 2700 méteres távot. A megrendelő város és a Szegedi Közlekedési Kft., a kivitelező MTV 4 Konzorcium és az építésben illetékes szakalvállalkozói, a lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft., a közlekedési hatóságok kéttucat szakembere vizsgálódott, jegyzetelt.

Azt nézték meg, hogy járható-e az 5432 méter villamosvágány, rendben vannak-e a váltók, peronok, utasvárók, megállóhelytáblák, a felsővezeték. Ezután adtak zöldet a tujáknak; az SZKT valamennyi típusú villamosának végig kellett tesztelnie a pályát. Csuklós, szóló és pótkocsis Tatrát, a 313–314-es iker nosztalgiavillamost, egy karbantartó kocsit és egy Bengálit láthattak felvonulni a szegediek. A nézelődők akkor csodálkoztak legjobban, amikor a Glattfelder téri ívben – évtizedek óta először – nem csikorogtak a szerelvények. Az egyetlen akadályt a síneken keresztben parkoló autók jelentették – a környékbeliek február közepe óta elszoktak attól, hogy Tarján felé villamosok közlekednek.

A képre kattintva a szegedi próbamenetek fotógalériája nyílik meg <br>(Karnok Csaba felvételei)

Sikerült a próbajárat, ami a műszaki átadás megkezdésének egyik feltétele – tájékoztatott Csanádi Zoltán, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója. Előreláthatólag a kivitelező a szerződéses határidőt betartva, augusztus 19-én adja át a pályát, és 20-án, szombaton már az utasok is végigutazhatnak a 4-es villamosvonalon. A vágányok mentén és az utasokat kiszolgáló létesítményeken már csak apró hibajavítások lehetségesek.

Az útépítéseknek augusztus végéig kell elkészülniük a Glattfelder téren és a Tisza Lajos körúton. Annak külön műszaki átadási procedúrája lesz a járdaépítésekkel együtt.

Dombai Tünde – másodközlés a Délmagyarország nyomán

Kapcsolódó hírek