Autonóm taxik Dubajban

iho/közút   ·   2021.04.24. 09:00
Cruise_Origin_Social_Media_Dubai_smart_cities_PR_rt

Az Emírség második legnagyobb városában az a cél, hogy a közösségi közlekedés huszonöt százalékát 2030-ra átvegyék az önvezető járművek. A szükséges IT hálózatok kiépítése és az autók beszerzése már elkezdődött.

A Dubai Roads & Transport Authority (RTA), a helyi útügyi- és közlekedési hatóság elsőként a taxiszolgáltatást kívánja átállítani, tisztán elektromos üzemű, önvezető járművekre az Emirátusban. Tervek szerint az első járművek 2023-ban állnak forgalomba és a Cruise nevű társaság 2029-ig kizárolagos szolgáltatási jogot kap az önvezető taxikra. Dubaj így a világ első, nem amerikai városa lesz, ahol elektromos, önvezető járművek közlekednek majd. A kiválasztásnál szintén fontos szempont volt a pályázók rugalmassága, gyorsasága, technológiai felkészültsége. A flottának 2030-ra el kell érnie az előírányzott 4000 járműves állományt.

Az önvezető járművek térhódítása mellett, a teljes informatikai háttér kiépítésével együtt, Dubajt a világ első számú okosvárosává is kívánják felfejleszteni. A kormányzat, a világ vezető, autonóm járműfejlesztőivel köt együttműködési megállapodáskat, amely a járműgyártóknak is lehetőséget biztosít, a szériagyártás meghonosítására. Az önvezető taxikkal elsősorban a kötöttpályás közlekedési eszközök közötti összekötettést kívánják biztosítani és természetesen az eseti, egyedi utazásokat, a közösségi közlekedéssel le nem fedett területekre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek