Autópálya-körkép Romániából…

Biszak Ábel   ·   2014.05.11. 13:45
autopalya_kicsi

Autópálya helyett négysávos országút, folytatódik Románia legdrágább autópályájának ügye. Az 53 kilométer hosszú A3-as autópálya a tervezett 450 kilométer helyett 53 kilométeren készült el, további húsz kilométeren a munkálatok negyven százalékos készültségűek: mindez tíz év és 1,2 milliárd euróért cserébe.

A tengerentúli kivitelezővel, a Bechtellel tavaly júniusban bontott szerződést a Közlekedési Minisztérium, már akkor ígérve, hogy Románia fennállásának századik évfordulójára, 2018-ra befejezik az autópályát Észak-Erdélyen át, az országhatártól Brassóig.

Megérjük még azt, amikor simán suhanhatunk autópályán Brassótól Szegedig? </br> (Fotó: arq.ro)

Az államfő legutóbbi bejelentése alapján a dolgok nem pontosan így állnak. Elmondása szerint a tervekből törölték a Marosvásárhely–Brassó útszakaszt, helyette a meglévő országutat bővítik ki négysávosra. A törölt szakasz ellensúlyozására megkezdték a munkálatokat az A 10-es, Torda–Gyulafehérvár–Szászsebes autópályán. A négy szakaszra osztott sztrádából a hármas és négyes ütem építése kezdődött el, ezek 16 illetve 17 kilométer hosszúságúak, 14 millió euróba kerülnek. A sztráda teljes hossza 70 kilométer, 2015. december 31-ére kellene elkészülnie, és összesen 420 millió euróba kerül, amelynek nyolcvan százaléka európai uniós forrás, a fennmaradó húszat a román állam finanszírozza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek