Az áradó Duna vizével árasztják el a Kossuth téri mélygarázst

iho   ·   2013.06.01. 15:21
IMG_7659
A legfrissebb vízállásjelentések alapján eldőlt, hogy el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét – jelentette be Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján szombaton délelőtt.

A gödör aljára vezetett csöveken keresztül szombat délután kezdték meg a szivattyúzást. A következő néhány, valószínűleg négy napban 8 méter magasságig mintegy 60 ezer köbméter vizet vezetnek be. Az elárasztás azért lesz ilyen lassú, hogy a vízszint ne emelkedjen gyorsabban, mint a Dunában, hiszen ebben az esetben a garázs falában ugyanúgy kár keletkezhetne, mintha a külső víztömeg lenne magasabb.

A jelenlegi számítások szerint a Duna vízszintje eléri, vagy meg is haladhatja a 7,5 métert, emiatt néhány napon belül 1-1,5 méteres víz fog hömpölyögni a pesti alsó rakparton, írja az MTI. Az Országház északi oldalán épülő mélygarázs munkagödrét azért kell feltölteni, hogy a víz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támassza majd meg a résfalat.

Amikor a beruházásra készültek, ezzel az eshetőséggel is számoltak. Ugyanakkor az árhullám a legrosszabbkor jött, ha néhány hét múlva érkezett volna, az addigra részben megépült födémek megtámasztották volna a résfalat. Most az a kérdés, hogy meddig tart az árhullám és mennyi idő alatt lehet majd a behordott iszapot és törmeléket kitakarítani a munkagödörből. Mindez kárt nem fog okozni, azonban a mélygarázs és a látogatóközpont építését lelassítja.

A program vezetője azt mondta: az ár levonulásával a későbbi munkákat fel kell majd gyorsítani, de ezzel együtt is csúszhat a mélygarázs és a látogatóközpont elkészülése. A Kossuth téren folyamatban lévő többi munkálatot azonban nem befolyásolja, hangsúlyozta Wachsler Tamás.

Ezeken a csöveken szivattyúzzák a vizet a garázsba<br />A képre kattintva galéria nyílik<br />(A másképpen nem jelölt fotókat Tevan Imre készítette)

Kapcsolódó hírek