Az eltévedt gép személyzetét a fények tévesztették meg

iho   ·   2014.01.20. 12:00
SW_plane2cim

A Southwest Airlines Boeing 737-700-asának pilótái vizuális megközelítést repültek Branson repülőterére, amikor Branson helyett egy közeli kisgépes reptér rövid pályájára tették le az utasszállítót – összegzi a vizsgálók első megállapításait az NTSB. A közlekedésbiztonsági testület meghallgatta a kapitányt és a másodpilótát, akik egészen addig nem is vették észre, hogy nem a célreptéren vannak, amíg földet nem értek. Ezután elmondásuk szerint igen kemény fékezést kellett alkalmazniuk a megálláshoz, majd ezután közölték rádión Branson toronnyal, hogy egy másik repülőtéren szálltak le.

A személyzet tagjai azt is elmondták, hogy a célreptér ugyan be volt táplálva a fedélzeti repülésvezérlő rendszerbe, az FMS-be, de először az M. Graham Clark Downtown (Taney County) repülőtér jelzőfényét és pályafényeit pillantották meg, ezek alapján ők a pályát Bransonnak azonosították.

Egyrészt a fények erősségére hivatkoztak, másrészt, hogy a pálya orientációja megfelelt Branson pályájának.

Az NTSB tovább folytatja a vizsgálatot, a fedélzeti hangrögzítőben és a fedélzeti adatrögzítőben tároltak elemzését, és meghallgatják azt a Southwest-diszpécsert is, aki a pilótafülke pótülésén ült. Az derült ki eddig, hogy a légiforgalmi irányítás  közölte, 15 mérföldnyire vannak a célrepülőtértől, a személyzet erre azzal válaszolt, hogy látja a pályát, amire az irányítás engedélyezte a vizuális megközelítést és a leszállást Branson 14-es pályájára.

Az NTSB közlése szerint a gép kapitánya 1999 óta repül a Southwestnél, 16 ezer órát teljesített, ebből 6700-at gépparancsnokként, viszont ez volt az első repülése Bransonra. Az első tiszt 2001 óta van a légitársaságnál, és 25 ezer órát repült. Ő csak egyszer járt Bransonon, de csak nappali megvilágításban látta a repülőteret.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek