Az embercsempész Ancsa, és a régebbi történetek

iho   ·   2018.01.23. 11:15
cim2

A múlt heti furcsa repülő szenzáció főszereplője, az ázsiaiakat szállító, majd a nyírségi Kállósemjén mellett a szántóföldön ragadt An-2-es története azóta is izgatja az érdeklődők fantáziáját, sokan azt kérdezik, vajon mi lesz a sorsa ennek a fotók, videók alapján nem is olyan rossz állapotban lévő Ancsának, ha már nálunk rekedt. Azt szinte biztosra veszi mindenki, hogy a gépet az eredeti tulajdonosa nem fogja visszakövetelni, de egyelőre nem tudni, vajon maguk az ukrán hatóságok nem tartanának-e igényt valamilyen megokolással a légialkalmassági engedély nélküli gépre. Egyes, az ihónak névtelenül nyilatkozó hozzáértők szerint momentán a két ország kapcsolata nem annyira jó, hogy egy ilyen kijevi törekvést siker koronázna.

Nyíregyházán... (fotó: police.hu)

De akkor mi történhet mégis ezzel a géppel? Azt tudjuk már, hogy valóban szétszedték, a police.hu beszámolója szerint traileren vitték külön a törzset és külön a szárnyakat a nyíregyházi repülőtérre, ahol avatott kezek, az An-2-es szerelésében és üzemeltetésében járatos szakemberek akár ismét repülőképessé is hozhatnák a gépet, hiszen Nyíregyháza volt Budaörs mellett a magyar mezőgazdasági repülés legfontosabb bázisa, itt alapították a pilótaképzéssel foglalkozó főiskolát is. Az biztos, hogy a rendőrség bűnjelként kezeli a gépet, igaz, az elkövetők már vagy még nincsenek kézen: az őrizetbe vett ázsiaiakat a magyarok átadták az ukrán hatóságoknak, a gépet vezető pilóta vagy pilóták kiléte azóta sem ismert.

A magyar aviatika történetében két híres eset is létezett, amikor repülőeszközök mint valamiféle törvénytelenség vagy ellenséges cselekmény miatt kerültek magyar kézre. Az egyik az úgynevezett Királypuccs főszereplője, egy Junkers F-13-as volt, amelynek szűk kabinjában az utolsó magyar király, IV. Károly érkezett feleségével Svájcból és szállt le Nyugat-Magyarországon, hogy megkísérelje visszaszerezni trónját. A repülés részleteiről az események kerek évfordulója kapcsán részletesen megemlékeztünk, a mostani téma kapcsán a lényeg az, hogy a svájci Ad Astra Air társaság Junkersét bírói zár alá helyezték – és gyakorlatilag így került a magyar hatóságok kezelésébe, hogy aztán kiállítási tárgy legyen (reméljük, az új Közlekedési Múzeumnak is ékköve lesz!). Vagyis a hazai hatóságok nem szolgáltatták vissza a gépet.

Az immár elkobzott Junkers Mátyásföldön

Ugyanakkor, mint azt az évforduló kapcsán egy másik cikkünkben, dr. Moys Péter közlése nyomán közreadtuk, mindezért nem ért kár senkit. A gyártó illetve a légitársaság ugyanis tudott a repülésről és annak céljáról, valójában, a közhiedelemmel ellentétben, nem történt eltérítés. A repülést végrehajtó pilóta „azzal a feltétellel vállalta az utat, hogy a repülőgép árát és a légitársaságnak szánt kártalanítási összeget, ötvenezer svájci frankot egy németországi bankban letétbe helyezik, és ezt az összeget személyesen neki kell majd az út után kiadni, ő gondoskodik arról, hogy mind a Junkers, mind az Ad Astra megkapja a neki járó pénzt.” És a közlés szerint ez nem sokkal a bukott puccskísérlet és az F-13-as zár alá vétele után meg is történt, vagyis ebből a szempontból működött a gentlemen's agreement.

Egy másik híres elkobzott külföldi gép az a DC-3-as, pontosabban C-47-es volt, amely 1951-ben az amerikai légierő üzemeltetésében tévedt el és repült magyar légtérbe, egy németországi reptérről Belgrádba tartva. A ködben történt hosszú kóválygás és többszöri (romániai és magyarországi) határsértés után végül itt állomásozó szovjet MiG-15-ösök kényszerítették leszállásra. Az amerikaiak visszakapták a személyzetet, de hiába követelték a szállítógép visszaszolgáltatását: 1956-ban a C-47-es orosz csillagmotorokat kapott és a gépet besorolták a Malév állományába, HA-TSA lajstromjellel repült majd pusztult el az emlékezetes zuglói katasztrófa során, 1961-ben. Vagyis mindkét eset azt példázza, hogy amire a magyar hatóságok bűnelkövetés eszközeként ráteszik a kezüket, az, legalábbis eme két precedens-értékű esetben, valamilyen formában Magyarországon is marad.

A HA-TSA, a letartóztatott DC-3-as (fotó: AeroNews archív)

Korábbi, az An-2-es sztorival foglalkozó cikkünk egy másik érdekes és ki nem fejtett részlete az az embercsempész repülőút volt, amelynek során egy NDK-ból hazánkba érkezett házaspárt egy Ausztria felől érkező kisgép vett fel valahol Sopron környékén majd távozott velük, átrepülve a vasfüggönyt. Az iho/repülés cikke Cessnát említett, de a netes visszhangok alapján úgy tűnik, nem is egy ilyen eset volt a rendszerváltás és a Berlini Fal leomlása előtt, nem is egy típussal. Ismét Dr. Moys Péter küldött érdekes adalékot, a „Nemzetközi Légijog” című, 2006-os tankönyve egy részletét, egy 1980-ban történt esetről.

„Az NSZK-ban lajstromozott PA-28 típusú repülőgép pilótája Wien (LOWW) repülőtéren szabályos repülési tervet nyújtott be a légiforgalmi szolgálatok számára Budapest/Ferihegy (LHBP) célrepülőtérrel . A pilóta, repülését szabályosan, előzetesen bejelentette és 1980. július 20-án vasárnap 06.36-kor felszállt Wien/Schwechat repülőtérről. Budapest Controllal rádió-összeköttetést tartva 06.53-kor Hegyeshalomnál átrepülte az államhatárt. Győr VOR átrepülését 07.03-kor jelentette Budapest Controlnak és a következő jelentőpontra (ASTUR) számított időt adott 0723-ra. Ezt a 20 percet arra használta fel, hogy az előzetes megbeszélés szerint erre az akcióra előkészített abdai legelőn leszálljon és felvegyen egy ott várakozó NDK béli házaspárt, majd alacsony magasságon Ausztriába repüljön velük.

07.15-kor a nyugati szektor irányítója rádión hívta a repülőgépet, hogy az Approach-hoz  való átadáshoz pontosítsa az átadási pont (ASTUR) fölé érkezés idejét. D-EBRI pilótája az ismételt rádióhívásokra nem válaszolt. 07.24-kor az irányító felkérte a szintén Wienből induló OS 2181 DC-9 pilótáját a közvetítésre. Ez is eredménytelen maradt. 07.32-kor a RO 671-es átrepülő járat pilótája közvetítette, hogy a D-EBRI közölte: hajtómű problémája van, visszafordult Wienbe és törli repülési tervét. A D-EBRI adását alacsony repülési magassága miatt Budapest Control nem hallotta. Mivel a repülőgép tartózkodási helye ismeretlen volt Budapest Control a szabályzatnak megfelelően kiadta a »Bizonytalanság állapota«, illetve később a »Veszély állapota« közleményt.

Az EREF katonai váltás-parancsnoka 09.16-kor közölte az útvonal-irányító csoportvezetővel, hogy a D-EBRI jelű NSZK-beli kisrepülőgép 07.15-kor Abda község mellett leszállt, majd visszarepült Wien felé. Mivel a váltásparancsnok hírzárlatot rendelt el, a koordinátor nem továbbíthatta ezt a tájékoztatást Wien ACC-nek. Ennek eredményeként 10.20-kor és 10.52-kor Wienből két kutató légijármű szállt fel és osztrák területen az államhatár közelében keresték az esetleg kényszerleszállt repülőgépet. 14.26-kor Wien közölte Budapesttel, hogy a D-EBRI Hamburgban szállt le, számukra ismeretlen körülmények között és útvonalon repült oda.

Marius Höpner 2012-ben készült felvétele a Piperről (Planespotters.net)

Az államhatár megsértése miatt indított szabálysértési eljárás során a KPM Légügyi Főosztály megkereséssel fordult az NSZK Szövetségi Közlekedési Minisztériuma Légügyi Hatóságához és kérte, hogy a pilótát vonják felelősségre a Chicagói Egyezmény 4. és 12. Cikkében foglaltak alapján...

... A repülési szabályok megsértését azzal követte el a pilóta, hogy:

  1. elhagyta a számára engedélyezett repülési magasságot és útvonalat;
  2. repülőtéren kívül szállt le;
  3. engedély nélkül, ismételten átrepülte az államhatárt;
  4. a légiforgalmi irányító egységnek szándékosan valótlan adatokat közölt repüléséről;
  5. színlelt motorhiba jelentése és a rádió összeköttetés elvesztése alapján az ACC feleslegesen riasztotta a Kutató- mentő egységeket.

Az illetékes német légügyi hatóság értesítette a KPM Légügyi főosztályt, hogy az átirat alapján felelősségre vonta a pilótát és 3.000- DM pénzbüntetésre ítélte a repülési szabályok megsértése miatt.

A pilóta Magyarországon »fekete listára« került a BM KEOKH-nál (BM Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hivatala), és nem kaphatott többé engedélyt magyarországi repüléshez.”

Az internetes oldalak tanúsága szerint a Piper azóta is repül ugyanezzel a lajstromjellel, a 2012-ben készült felvétel azt mutatja, hogy kitűnő állapotban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek