Az EU tovább erősíti a tengeri közlekedés biztonságát

MTI/iho   ·   2017.10.23. 14:21

Az EU Tanácsának közleménye szerint a tagállamok uniós ügyekért felelős kormánytagjainak luxembourgi ülésén módosították az erre vonatkozó irányelveket. A tájékoztatás szerint a személyhajókon utazók nyilvántartásáról szóló irányelv immár előírja a hajózási társaságok számára a nyilvántartás kötelező digitalizálását, így baleset esetén azonnal a kutató-mentő szolgálatok rendelkezésére állnak az utasok pontos számára vonatkozó adatok és más információk. Módosították az úgynevezett ro-ro (Roll on - Roll off) komphajók és a gyorsjáratú személyszállító vízi járművek ellenőrzésére vonatkozó szabályokat is, megszüntetve mindazokat az átfedéseket, illetve szabályozási hiányosságokat, amelyek az ilyen típusú hajókra vonatkozó, eltérő tagállami ellenőrzési rendszerek alkalmazásából erednek.

Kadri Simson, az uniós Tanács soros elnökségét betöltő Észtország gazdasági és infrastrukturális minisztere elmondta, hogy az új szabályok javítani fogják a tengereken közlekedő személyek biztonságát, a digitalizálás révén pedig egyszerűsítik és gyorsítják a hajózási társaságokra vonatkozó eljárásokat. A jogszabály emellett részletes műszaki követelményeket állapít meg a hajókra vonatkozóan, például a megépítésük, a stabilitásuk és a tűzvédelem tekintetében. A tájékoztatás szerint a jogszabályok húsz nappal az EU hivatalos lapjában való kihirdetésüket követően lépnek hatályba. A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az új szabályokat a nemzeti jogukba beépítsék.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Szállítmányozás Alternatív hajtás

Weights & Dimensions-módosítás: több teherautó, több szén-dioxid-kibocsátás és energiafelhasználás, magasabb baleseti kockázat, több költség

iho/közút   ·   2024.03.07. 12:00

Ha az Európai Parlament március 11-én megszavazza a közúti tehergépjárművek tömegéről és méreteiről szóló EU-irányelv (96/53) módosítására irányuló javaslatot, alááshatja az EU zöld megállapodásának (Green Deal) közlekedésre vonatkozó céljait.