Az Ipoly-menti vasút megmaradását kérik Nógrádban

MTI/iho   ·   2020.05.27. 13:38

Csach Gábor (Fidesz-KDNP) Balassagyarmat polgármestere a nyugat-nógrádi polgármesterek nevében az Ipoly-menti vasút leépítésének megakadályozását kéri a kormánytól, mivel a lépéssel lényegében megszűnne az Ipoly-völgyi (Drégelypalánk–Ipolytarnóc) vasúti közlekedés: Ipolytarnóc felé mindegyik, Drégelypalánk felé négy vonatpár szűnne meg, a járatokat vonatpótló buszokkal helyettesítenék.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkárságának írt leveléhez csatlakozott a térség 16 polgármestere. Ha átmeneti intézkedésről van szó, garanciát kérnek az éves menetrend szeptemberi visszaállítására, illetve kérik az önkormányzatok által elfogadott 2020–2021. évi menetrend garantálását is, hogy a jövőben a vasút megtartásán túl lehetőség legyen a fejlesztésére is.

Az Ipoly menti vasutat véráldozatok árán éppen száz éve mentették meg az országnak: 1919. január 29-én Balassagyarmat polgárai kiűzték a városból a megszálló cseh katonákat, a város e hazafias tettnek köszönhetően viseli ma hivatalosan a Civitas Fortissima nevet. E történelmi esemény jelentősége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak az Ipoly-völgyi vasút, hanem az Ipolytól délre eső települések is Magyarország részei maradhattak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek