Az ittas vezetőtől behajtja a biztosító a kár ellenértékét

MTI   ·   2012.04.05. 14:18

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján a biztosító csak a kárt okozó vezető 0,8 ezrelékes véralkohol szintjéig vállalja a kockázatot - közölte a genertel.hu internetes biztosító.

A biztosító 0,8 ezrelék felett is kifizeti a kárt, de utólag behajtja azt a károkozón. Igaz, a kgfb törvény alapján csak másfél millió forintig hajthatja be az általa kifizetett kárt az ittasan karambolozó autóson.

A casco biztosításnál – amely a saját kocsiban keletkezett kárt fedezi – más a helyzet: 0,8 ezrelék alkoholszint felett nem fizet a biztosító. Ezt minden ilyen társaság kiköti a szerződésében.

A problémát a húsvéti ünnepek vetik fel. A genertel.hu anyacége, a Generali Biztosító közleményében felidézte a tavaly húsvéti baleseti adatokat. Eszerint 200 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, a szigorított rendőri ellenőrzés miatt pedig közel 500-an akadtak fenn a szonda-rostán.

Általános megközelítésben egy 75 kilós férfinál négy, egy 65 kilós nőnél három pohár – nem korsó – sörnek megfelelő mennyiségű alkohol elfogyasztása juttat a 0,8 ezrelékes, autóvezetés esetén már nem szabálysértést, hanem bűncselekményt jelentő szintre.

Kapcsolódó hírek