Az izlandi társaság is a MAX mellett döntött

iho/repülés   ·   2012.12.06. 15:00
cim

Az izlandi Icelandair 12 Boeing 737 MAX beszerzéséről döntött, ha az üzlet finanszírozását is összehozzák, akkor válik majd a mostani szándéknyilatkozatból fix megrendelés. Az üzlet értéke 1,2 milliárd dollár listaáron, és a nagyobb verziókat, a 8-as és 9-es változatokat tartalmazza.

Az izlandi társaságcsoport jelenleg 23 Boeing 757-es keskenytörzsűvel működik, de ezeket a gépeket a Boeing már kivonta a gyártásból. Helyette ajánlja az üzemeltetőknek a hosszabb, a 757-eshez hasonló kapacitású 737-es változatokat. Az Icelandair azonban a jelek szerint elsősorban bővítésre, és nem a 757-esek leváltására játszik, a két típust, legalábbis egy ideig, párhuzamosan kívánja üzemeltetni utas- és teherszállításra.

Az Icelandair jelenleg tiszta 757-es flottával repül

Az Icelandair egyrészt az egyre növekvő izlandi idegenforgalomból profitál, másrészt szerencsés helyzetéből Amerika és Európa között félúton. A hálózat jelenleg 25 nemzetközi vonalat jelent, de az Icelandair ennek erős bővítésére készül a következő időszakban.

A gyártó cég egyébként ugyancsak most hozta nyilvánosságra eddigi idei 737-es forgalmi adatait: sikerült rekordot elérni a keskeny törzsű gépek egy évre vetített gyártásában és átadásában. A 12 hónap alatt elkészült 377. gép a leghosszabb törzsű 900-as ER, vagyis a nagyobb hatótávolságú változat volt, amit a United Airlines vehetett át.

Izland egyre kedveltebb idegenforgalmi célpont

Sikerült az egy év alatt összehozott megrendelések száma szerint is rekordot döntenie a 737-esnek: a most gyártás alatt lévő NG-kből és a továbbfejlesztett MAX-ból összesen 1031 példányt kötöttek le fix szerződésekkel a légitársaságok.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.