Balatoni nyár: hamburgert ettünk

iho   ·   2019.06.21. 09:00
33

Több mint hatszáz utas rendelt a MÁV-Start szerint első nyári balatoni hétvégén az újra csatasorba állított étkezőkocsikban. Az északi és déli parton is sűrűbb közlekedést jelentő szezonális menetrend kezdetéhez igazodva az összes Balaton expressz elnevezésű járaton (ezek a déli parton járnak), azaz múlt szombaton és vasárnap összesen 32 vonaton közlekedett étkezőkocsi. A néhány éve leállított büfévagonokat kivontatták a parajosból, kipofozták őket, és egy korlátozott ételkínálattal csatasorba állították.

A közönség vette a lapot, a kommunikáció és az árképzés is azt sugallta, hogy az éheseknek hamburgert érdemes kérni, 150-et adtak el ebből a hétvégén, miközben a kínálatot bővítő főételekből mindössze 15–20 fogyott összesen. Százhúsz-száznegyven adag sültkrumpli, 100–120 adag süti is gazdára talált. Az italok között természetesen a sör volt a sztár, 220–240 korsó fogyott, amíg kávéból 100–120, üdítőből 120–140 – írja a MÁV háttéranyaga.

Hamburgert érdemes (fotók: Vörös Attila)

A Startnál nemcsak a reaktivált büfészolgáltatást, hanem a teljes balatoni hétvégét sikernek tartják, 27,5 százalékkal többen utaztak a tóhoz vonattal, mint a tavalyi hasonló időszakban. A június 15-én életbe lépett nyári menetrend első hétvégéjén a Balatonra összesen 33 ezren mentek vonattal, 22 ezren a déli partot, 11 ezren az északit választották úti céljukként – írja a cég közleményében.

A vasútnál is tisztában vannak azzal, hogy a jelentős növekedésben szerepe volt az időjárásnak is, a nyári menetrend bevezetése most valóban egybeesett a kánikula kezdetével.

Desiro Almádiban. Erre még nem jön az étkező

Országos szinten közel 595 ezer utazáshoz váltottak menetjegyet vagy bérletet, ami összességében öt százalékos utasszám-növekedést jelent az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest. A legtöbben, 246 ezren pénteken vették igénybe a vasúttársaság szolgáltatását, szombaton és vasárnap is 178 ezren utaztak vonattal. Bérletből öt százalékkal, menetjegyből pedig 4,5 százalékkal fogyott több a tavalyi első nyári hétvégéhez képest.

A MÁV-Start utasai közül egyre többen választják a menetjegyek megvételének korszerű (és kedvezményes) módját, az online vagy a Vonatinfó alkalmazáson keresztüli jegyvásárlást: az utasok 55 százaléka pénztárban váltotta meg a menetjegyét vagy felárát, 45 százalékuk pedig a Vonatinfóval, online, automatából vagy fedélzeten vásárolt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek