Irídium-izotópot szállító autót gázolt az IC

iho/vasút   ·   2012.12.11. 15:00
nyarsapat400

A Ford Ranger működő fénysorompónál, annak tilos jelzése ellenére ment át a vasúti átjárón, az érkező Napfény Intercity (752) elütötte. A vonaton nem sérült meg senki, a mozdony megrongálódott, a kocsi két utasa is életben van, egyikük súlyosan megsérült.

A teherautó mintegy 25 kilogramm veszélyes árut, a jármű okmányai szerint iridium-192 izotóp kapszulát szállított. Az anyag azonosítása jelenleg is tart, mivel a konténeren a szállítmány megnevezéseként szelént tüntettek fel - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A legfrissebb mérési eredmények szerint nukleáris sugárzástól nem kell tartani, a konténerben elhelyezett kapszulák ugyanis nem törtek össze.

A mentésben a Pest- és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, az országos, valamint a megyei iparbiztonsági főfelügyelő vett részt. Az MTI információi szerint a környéket több száz méteres sugarú körben lezárták, senkit sem engednek a közelbe.

(MTI fotó: Mészáros János)

A Mávinform korábban arról tájékoztatott, hogy a rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés végéig Cegléd és Nagykőrös között szünetel a vasúti közlekedés, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Cegléd–Szeged vonalon nap közben átlagosan legalább 30 perces késéssel jártak a vonatok.

A 752-es 243 perces késéssel haladt tovább az 1083-as Szilivel, az eredeti gépet (431 205) Nagykőrösön állították félre. A vasúti szerelvényen 132-en utaztak, mindannyian ottmaradtak a mentesítő járat érkezéséig. Az utasokat a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai védőitallal és takarókkal látták el.

A Mávinform közleménye szerint késő délután befejeződött a baleseti helyszínelés és a műszaki mentés is, a menetrend szerinti közlekedés viszont fokozatosan csak az esti órákra állhat helyre.

Kapcsolódó hírek