Becsajozott a Stadler

Joó Ferenc   ·   2019.04.01. 13:45
stadler-marta-400

Akár 354 metrókocsit is szállíthat a Stadler a MARTA (Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority) számára. A hatszázmillió dollár (190 milliárd forint) értékben odaítélt megrendelés a cég történetében az eddigi legtöbb járműre szóló szerződés. A Stadler a járműveket a nemrég Salt Lake Cityben felépített üzemében építi. Az amerikai törvények előírják a hazai gyártási arány kötelező mértékét, ez esetben a Stadler azt vállalta, hogy a szerződéses érték hatvan százalékát az Egyesült Államokban állítja elő.

A szerződés első körben 127 kétkocsis metrószerelvényre szól, amelyeket a MARTA akár négyes egységekben üzemeltet. A nagyon energiahatékony járművek csúcssebessége 113 km/óra és 750 voltos alsósínes áramellátásról üzemelnek. Az Atlantában CQ400 sorozatjellel ellátott kétkocsis metrókban 128 ülőhely lesz, azok megfelelnek a fogyatékossággal élőkről szóló törvény (ADA) előírásainak és még wifivel is felszerelik őket. Az első szerelvényeknek 2023-ban kell forgalomba állniuk és a világ legnagyobbjának számító Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőtérre vezető vonalon fognak szolgálni.

A Stadler atlantai metrójának látványterve (forrás: Stadler)

A Stadler-csoport jelenleg is több ország nagyvárosába készít metrókocsikat, többek között a minszki, barcelónai, berlini, glasgowi és liverpooli közlekedési társaságok számára. Az atlantai megrendeléssel a gyártó portfóliója újabb járműtípussal gazdagodik. A szerződés két, egyenként huszonöt szerelvényre szóló opciót is tartalmaz, így összesen 177 szerelvényt, avagy összesen 354 kocsit is gyárthat a Stadler a MARTA számára.

Atlantában üzemel az USA egyik legnagyobb metróhálózata. A város egy óriási média központ és itt található a Coca Cola központja is. A repülőtérre közlekedő új Stadler-metrókocsikban az ülőhelyek mellett széles közlekedő tér, nagy csomagtartók és LED-világítás is lesz. A 45,7 méter hosszú iker-szerelvényeket teljesen egyenletes padlószinttel tervezték az akadálymentes közlekedés céljából. A hosszabb utazások kényelmének növelése érdekében az üléseknél konnektorokat is felszerel a gyártó.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek