Bécsben több, mint harminc éve indult a közösségi autózás

iho/közút   ·   2024.07.16. 08:00
00_becs_car_sharing

Az első próbálkozás 1992-ben volt, azóta pedig a bécsiek mindennapjának részévé vált. Az év végére Bécsben 1100 járműre bővül a car sharing-flotta. Ami ráadásul egyre zöldebb.

Ha nincs kereslet, nincs kínálat, mondják a szakértők és ezt kitűnően alátámasztják a bécsi számok is. Kisautók és szállítójárművek, belső égésű és elektromos autók: a bécsi városháza adatai szerint már évekkel ezelőtt is naponta hétezer utazást tettek meg az osztrák fővárosban carsharing járművekkel.

Bécs az egyetlen olyan nagyváros Európában, ahol az egy lakosra jutó autók aránya folyamatosan csökken, egyre többen választják a zöldebb közlekedést, biciklivel, tömegközlekedéssel, vagy autómegosztással járnak.

Csökkenti a költségeket, kíméli a környezetet és mérsékeli az autók számát is az utakon, így egyre elterjedtebb a carsharing a városban, illetve Ausztriában is, ahol már háromszáz település kínál autómegosztási lehetőségeket.

A kereslet tehát egyértelműen növekszik, a kihasználtság nagyon jó; ebben látott potenciált a Free2Move, ami Share Now céggel egyesülve új szereplőként jelent meg Bécsben. Bár az elektromos járművek iránti általános trend elsősorban a magán- és céges autók esetében figyelhető meg, az autókölcsönzésnél – különösen a rövid távú bérlés esetén – figyelembe kell venni olyan kihívásokat, mint a parkolás és a töltés. Erre ad lehetőséget a Free Floating rendszer, ahol a bérelt autót a városban bárhol le lehet rakni, nincsen állomáshoz kötve az elhelyezése. Akárhová, akármikor el lehet vele utazni, így tényleg szabadon alakíthatják a felhasználók a napjukat.

A flotta bővítésével az elmúlt két évben Bécsben tíz százalékkal nőtt a Free2move utazások átlagos időtartama. Ez a hosszabb távú bérlések iránti növekvő keresletet jelzi. Az ilyen, és ehhez hasonló helyfüggetlen járműkölcsönzési lehetőségek egyre több embernek adnak lehetőséget a zöldebb, fenntarthatóbb közlekedésre – a kerékpározás, gyaloglás, közösségi közlekedés mellett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek