Beelőz a Skoda a rendőrautó-tenderen

iho/közút   ·   2012.11.26. 14:00
00

A korábbi évek beszerzéseivel ellentétben most már nem lízingeli az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a kocsikat, hanem megvásárolja őket. Az 1250, szentgotthárdi, 1.6-os, 115 lóerős motorral szerelt Astra Classic III. „csíkos” autón kívül még 500 Skoda Fabia kombi 1.2 TSi is érkezik az ügyintézői feladatok ellátására.

A terepjárók többsége a 4×4-es Skoda Yeti 1.6-os TDi változatából kerül ki. Összesen 380 ilyen felszereltségű kocsi érkezik, további húsz 1.8-as TSi pedig a megyei főkapitányságokon lesz szolgálatban. Ez utóbbiaknak is van magyar vonatkozása, hiszen a kocsik Győrből származó, turbós motort kapnak.

Ugyan a járőrautónak szánt Opel Astrák első darabját már bemutatták a megrendelőnek, sőt a hétvégi Kriminálexpó látogatói is megtekinthették a járművet, az első autók mégis csak a jövő év elején érkezhetnek az örsökre. A Skoda terepjáróiból viszont már idén szolgálatba állnak az első fecskék.

Skoda Yetiből 400-at vásárol a rendőrség<br/>(fotómontázs: IHO)

A megjelenést illetően az új járművekkel néhány újdonság is érkezik. Az készenléti rendőrség (KR) kocsijai ezüstszínűek lesznek ezentúl, így az Opel Astrákból negyven ilyen színben pompázik majd. Lecserélik az ősöreg Code 3 fényhidakat, az új autók már Federal signal full led-hidakkal jönnek. Ezentúl belül a szélvédő alatt is lesz egy piros-kék stroboszkópvillogó, ami szintén ledes kivitelű.

Jövőre a határőrizethez érkezik néhány hőkamerás Schengen-busz, és szintén 2013-ban jön majd 10-15 csapatszállító a KR-hez is. Ahogy érkeznek az új járművek, úgy folyamatosan vonják majd ki a forgalomból a korábbi Ford Focusokat, Skoda Fabiákat és Golfokat, valamint jövőre elbúcsúzhatunk az ősrégi csapatszállító IFA-któl is. Az új autók utolsó darabjai 2015 végén állhatnak csatasorba.

Kapcsolódó hírek