Befűtöttek a Heligon kazánjába

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.04.18. 13:00
Heligon_01

A Cseh Vasutak egy újabb sikerprojektet tudhat maga után. Hamarosan elkészülnek a Heligon névre hallgató 414.096-os pályaszámú gőzös teljes felújításával, üzembehelyezésével. A mozdonyt még 1906-ban építették, Európában körülbelül 450 ilyen típusú gőzmozdonyt gyártottak, viszont mindössze három maradt fenn közülük – az egyik Csehországban. A vasparipa 1967-ben közlekedett utoljára, a kivonás után České Velenice állomás fűtőházában  díszelgett Dél-Csehországban. A mozdony aztán a Lužná u Rakovníka településen található vasúti javítóműhelyben kapott életmentő kúrát. A napokban már be is fűtöttek a kazánjába, megtette az első néhány méterét saját erejéből.

A képre kattintva galéria nyílik a Cseh Vasutak fotóiból

A mozdony a Lužná u Rakovníka állomáson lévő vasúti múzeum egyik kincse lesz, a nyári szezonban már várhatóan vontat majd különvonatokat is a környék vasútvonalain.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Földrengés helyett útkeresés a vasúti árufuvarozásban

T. Hámori Ferenc   ·   2024.02.19. 15:00

Két éve még „földrengést” vártak a vasúti áruszállításban érdekelt társaságok a vontatási energia árának drasztikus emelkedése miatt. Bár az áramár csökkent, a kargócégeket továbbra is foglalkoztatja a fuvardíj-kalkuláció tervezhetőségének kérdése, de még ennél is jobban az, hogy a honi vasút infrastruktúrájának állapota erősen kifogásolható, a lassújelek, a tengelyterhelés-korlátozások pedig nem előnyükre befolyásolják a társaságok működési eredményeit.