Békéscsaba a Zöld busz mintaprogram következő helyszíne

iho   ·   2020.10.14. 18:00
00_solaris_bekescsaba

Elindult a mintaprogram Békés megye székhelyén. Egy hónapig demonstrációs jelleggel egy Solaris Urbino elektromos autóbusz közlekedik a város valamennyi vonalán.

A Zöld busz programot előkészítő Zöld busz demonstrációs mintaprojekt demonstrációs szakasszal indul 800 millió forintos keretösszeggel, nyolc városban – Békéscsaba mellett Zalaegerszegen, Esztergomban, Székesfehérváron, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán és Debrecenben –, valamint a Mátrai Erőmű térségében. Debrecen volt az első helyszín, ahol már véget ért a projekt.

A Zöld busz programban tizenegy jelentkező konzorcium közül hetet választottak ki, ezek e-buszait tesztelik. Békéscsabán egy lengyel gyártmányú Solaris Urbino 12 electric autóbusz közlekedik.

A tízéves program alatt a jelenleg országszerte futó körülbelül 2900 buszból 1300-1400-at szeretne a kormány e-buszra cserélni, de ezért a Volánbusznak is tenni kell: a támogatás nem lesz százszázalékos.

Békéscsabán 25 buszból áll a járműflotta, amely nagyon öreg, elavult; a járműpark átlagéletkora 14-15 év, de van 20 éves busz is. A járművek egy év alatt mintegy egymillió kilométert futnak.

A Solarist már hétfőn tesztelték Békéscsabán, utasok nélkül 215 kilométert tett meg, így valószínűsítik, hogy töltés nélkül képes lesz majd naponta csaknem 200 kilométert megtenni, ahogyan azt a busz magyarországi forgalmazói ígérik.

A demonstrációs program célja egyébként a lakók megismertetése a zöld technológiával, klímavédelmi szempontok népszerűsítése. 2022-től a tervek szerint csak elektromos autóbuszt lehet üzembe helyezni a 25 ezernél több lakosú településeken.

Az Európai Unió Fehér Könyve szerint 2030-ig 40, 2050-ig 80–95 százalékkal az 1990. évi szint alá kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Az összes emisszió húsz százalékáért a közlekedési szektor, ezen belül a kibocsátások 98 százalékáért a közösségi közlekedés felelős.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek