Belgrád zöldítését is megcélozza elektromos midibuszával az Ikarus

iho/közút   ·   2024.09.05. 12:00
ikarus80e

Az Ikarus 80e típusú elektromos autóbuszt két napon keresztül tesztelik a város utcáin a Belgrádi Egyetem munkatársai.

A Belgrádi Egyetem Gépészmérnöki Karán tartott, a város zöldítéséről szóló Elektrobus Forum Belgrad elnevezésű eseményen részt vett többek között Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta a magyar–szerb kapcsolatok erősödését és a gazdasági együttműködés fontosságát. Kiemelte, a zöld közlekedés fejlesztése a régió közös jövőjének záloga, és ebben az Ikarus elektromos buszai kulcsszerepet játszhatnak.

A rendezvény házigazdája, Dejan Popović, a Szerb Köztársaság Energetikai Tanácsának elnöke, szintén a fenntartható közlekedés fontosságáról beszélt. Popović szerint a belgrádi autósforgalom növekedésének egyetlen hatékony ellenszere a közösségi közlekedés fejlesztése és elektromossá tétele.

Fehér Roland, az Ikarus vezérigazgatója köszönetét fejezte ki a házigazdáknak és a résztvevőknek, és hangsúlyozta, hogy az Ikarus büszkén mutatja be legújabb elektromos buszát Belgrádban. Elmondta, hogy a 80e modell méretének és hatótávjának köszönhetően nemzetközi szinten is pozitív fogadtatásban részesült, és reméli, hogy a belgrádi tesztelés is hasonlóan sikeres lesz. A vezérigazgató kiemelte: „olyan minőségű terméket tudunk bemutatni, amire Magyarország büszke lehet. Az Ikarus elektromos buszai kulcsszerepet játszhatnak a régióban a fenntartható közlekedés kialakításában.”

Az eseményen a Belgrádi Egyetem gépészmérnöki karának dékánja, Dr. Aleksandar Simonović is jelen volt, aki örömét fejezte ki, hogy az egyetem otthont adhatott egy ilyen fontos szakmai rendezvénynek. Hangsúlyozta, hogy az egyetem elkötelezett a fenntartható technológiák kutatása és fejlesztése mellett, és büszkék arra, hogy hozzájárulhatnak a zöld közlekedés előmozdításához.

A rendezvény résztvevői egyetértettek abban, hogy az elektromos buszok sikeres bevezetéséhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kiépítése is. Az Ikarus a maga több mint 130 éves tapasztalatával készen áll arra, hogy hozzájáruljon a belgrádi közlekedés zöldítéséhez. A tesztelést követően remélhető, hogy az Ikarus elektromos buszai hamarosan a szerb főváros utcáin is megjelennek, hozzájárulva Belgrád zöld közlekedésének fejlesztéséhez.

(Nyitóképünkön az elektromos üzemű Ikarus 80e midibusz. Kép forrása: Ikarus)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek