Beröffentették Szörnyellát

Vörös Attila   ·   2018.07.20. 12:20
42042

A Bobók leváltására hivatott mozdonysorozat végül azóta is egyetlen tagja 1994-ben épült a Ganz-Hunsletnél. A prototípus gép hat éven át a rákosi fűtőházhoz tartozott, főleg a körvasúton dolgozott állomási tartalékként és átállítós gépként. A munkák csökkenése és a prototípusokra jellemző gyerekbetegségek miatt a Szörnyellának keresztelt mozdony nem lett Rákos kihagyhatatlan alapgépe, végül 2001-ben a GYSEV meg is vásárolta az M42-est a MÁV-tól.

Szörnyella még MÁV-os festésben (Indóház archív)

A soproniaknál is hasonló munkát végzett Szörnyella, mint a fővárosban, de néha elugrott Szolnokra vagy Dunakeszire a járműjavítóba is javításos kocsikkal, mozdonyokkal. Tízévnyi üzem után 2006-ban a GYSEV-nél alapos karbantartást kapott a gép, a legfontosabb, hogy a sok bosszúságot okozó segédüzemi berendezését átalakították. De a forgóvázat is felújították és a külsőségekre is figyeltek: megkapta az M42-es a GYSEV zöld-sárga flottaszínét.

Rakott betonalj-vonattal halad Lábatlanból Almásfüzitő felé Neszmélynél<br>A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Az elmúlt években nagyon keveset mozgott a 428-as sorozatúra keresztelt gép, de most végre ismét nagyobb útra kelt. A komáromi és herceghalmi vágányzárak tolatási munkáinak ellátására a Kárpát Vasút bérbe vette a GYSEV-től a dízelmozdonyt, és egy izgalmasabb munka is akadt neki: csütörtökön Lábatlanban kellett megfordulnia betonalj-vonatával. A gép előbb gépmenetben Kelenföldre ment, hogy onnan két pőrekocsival induljon Almásfüzitőn át Lábatlanba. Ott már meg volt rakva úgy húsz kocsi, de még a két frissen érkezett pőre rakodását is megvárta. Végül a teljes szerelvénnyel tért vissza Almásfüzitőre a 4-es vonalon.

A lábatlani betongyárban 2011-ben készített képriportot kollégánk. Azóta részben megújult az üzem, a tulajdonos is változott, de az alaptevékenység megmaradt. Itt tudják megnézni!

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek