Bézével fejlesztenek a csömöri HÉV-en

Vörös Attila   ·   2018.10.11. 15:48
90

Addig is kérték, ne lőjük le a poént.

Amikor tizenöt éve olvasgattam az Index Vonatbuzulls fórumán, hogy a MÁV legperspektivikusabb járműve a Bézé, a gúny már akkor sem volt új, csak nekem. Ki gondolta volna akkor, hogy a MÁV-HÉV-en egy új szolgáltatást 2018-ban Bézékkel fognak bevezetni?!

Hogy minden rendben legyen, főpróbát tartottak csütörtök délelőtt a H8-as és a H9-es vonalon. Két kiváló kinézetű Bzmot érkezett egészen Székesfehérvárról, hogy kora reggel a Kőbánya-teher–Törökőr–Örs vezér tere útvonalon átálljanak a H8-as HÉV-vonalra.

Dupla Bézé cammog a nagyvasút–HÉV összekötővágányon. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Találgattunk a fotós kollégákkal, ez lenne a majdani M2G demója? Ááá, nem. Sűrítik majd a forgalmat Csömör felé a Bézékkel? Hát csak nem. Valaki ledobta az atomot is: a 80a kizárása miatt majd a Gödöllői HÉV-en megy a Palóc Express Gödöllőig, onnan már a nagyvasúton tovább Balassagyarmatra. Hát persze...

Együttállás Csömörön

A dupla Bézé a perc pontos HÉV-menetrendbe illeszkedve jutott el Cinkotára, majd tovább Csömörre. Itt elidőztek kicsit, majd a kavicsbányai vágányon tovább indultak Kerepesre. Innen irányváltás után az előbbi útvonalon vissza Cinkotára, egyelőre itt alszanak a Bézék péntek reggelig. Csömör állomása elég ramaty állapotban van, peronos vágány a háromból csak kettő, de az egyik ki van zárva a forgalomból. Az épület mögött a független városvezetés és a BHÉV együttműködésében épp P+R parkoló épül, az önkormányzat pedig tárgyalásokat folytat az épület átvételéről. Múzeum, kiállítás, cukrászda az elképzelés a jelenleg a rongálások miatt zárva tartó váróterem helyén.

A valaha villamosított kavicsbányai szakaszon halad Kerepes felé a Bézé-szerelvény

A HÉV mávosodásának kétség kívül vannak kreatív hozadékai, örömmel támogatjuk, hogy a járműhiányt nagyvasúti járművekkel is enyhítsék, amikor nincs más. Érdekes példa volt erre, amikor nyáron két hétig a ráckevei vonalon dolgozott egy dupla Desiro motorvonat.

(Hogy a próbamenetnek mi volt az apropója, mik a fejlesztési irányok, holnap délelőtt kiderül.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek