Bírságkönnyítés, de marad a szigor

iho/közút   ·   2012.08.31. 08:29

A KRESZ változásával csak a kirívóan durva, ésszerűtlen bírságok összege csökken szeptember elsejétől, a súlyos szabálysértéseket továbbra is komoly bírsággal sújthatják – figyelmeztetett a Ma reggelben a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke.

Kovács Kázmér példaként említette, hogy a jogszabályváltozással azért került ki a parkolási és várakozási tilalom megszegése az objektív felelősség köréből, hogy elkerüljék az olyan helyzeteket, amikor 30 ezer forintra büntetnek valakit, aki a saját garázsa előtt parkol, vagy egy olyan taxist, beteget szállító hozzátartozót, aki nem talál parkolóhelyet egy kórház előtt. Ha valaki például egy mozgássérültek számára fenntartott helyet foglal el jogosulatlanul, az továbra is számíthat a 30-50 ezer forintos bírságra. Az ügyvéd szerint hasonlóan súlyos bírságra számíthatnak a sebességhatárt jelentősen túllépők, az autópályán a leállósávban haladók vagy azok, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet.

A sárga vagy piros lámpán áthaladással kapcsolatos enyhítések is csak az ésszerűséget szolgálják – hangsúlyozta az M1 reggeli műsorában Kovács Kázmér, aki szerint például a sárga lámpán történő áthajtással kapcsolatos előírást lehetetlen volt végrehajtani, hiszen a rendőr a helyszínen nem tudja bizonyítani, hogy meg lehetett vagy meg kellett volna állni a lámpa előtt anélkül, hogy a jármű becsússzon a kereszteződésbe vagy balesetveszélyes helyzetet idézzen elő.

Az ittas vezetéssel kapcsolatban az ügyvéd felhívta a figyelmet: szó sincs arról, hogy a kerékpárosok mostantól elkezdhetnek inni. Az enyhítés csupán 0,5 ezrelék véralkoholszintig szól, ami egy pohár és egy korsó közötti sörmennyiségre vonatkozik, és csupán azokra, akik nem főútvonalon közlekednek, vagyis olyanokra, akik egy pohár frissítő ital után még egy mellékutcán haza akarnak tekerni a szomszédból.

A gépkocsiban tartott elsősegélydobozzal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az továbbra is kötelező felszerelés, és azt akkor is rendelkezésre kell bocsátani, ha valaki nem részese egy balesetnek. A rendőr ugyanakkor – ahogy az ügyvéd fogalmazott – „nem szívathatja” az autóst azzal, hogy a felszerelés nála van-e vagy nincs.

Kapcsolódó hírek