BKK és BKV összeférhetetlenség!

iho   ·   2013.12.21. 16:26

Várszegi Gyula, a BKV Zrt. Igazgatóság elnöke aláírásával a közlekedési vállalat közleményt adott ki, amelyben leszögezi: a BKK Zrt. és a BKV Zrt. két önálló gazdasági társaság, amelyek egymással bonyolult gazdasági, szervezeti, függelmi kapcsolatban állnak.

A BKK Zrt. megrendelője a budapesti tömegközlekedési szolgáltatásoknak, melyet a BKV Zrt. végez, ugyanakkor a Tulajdonos Főváros megbízásából ellát bizonyos tulajdonosi ellenőrzési feladatokat is. A gazdasági kapcsolatokat, megrendelő-szolgáltató viszonyt szerződések szabályozzák. Ezeket a szerződéseket a BKV Zrt. Igazgatósága hagyja jóvá. A BKV Zrt. Igazgatóságában, amely a Társaság ügyvezető testülete többségben vannak a BKK Zrt. vezető munkatársai. Ebből adódóan olyan abszurd helyzet állhat elő, hogy a BKK Zrt. képes saját magával szerződést kötni.

Véleményem szerint ez az állapot összeférhetetlen, ugyanaz a személy nem képviselhet egyszerre ellenérdekű feleket.

Ez a körülmény akadályozza, hogy a BKV Zrt. Igazgatósága felelősen lássa el a Társaság törvényben előírt feladatát.

Ezt az ellenmondást külső szervezési és jogi szakértőkkel vizsgáltattam és az eredményről a Főváros illetékes munkatársait tájékoztattam.

Ennek következménye lehetett, hogy egy jogász végzettségű BKK Zrt. Igazgatósági tag, helyesen, az anomália felszámolását indítványozta.

A BKV Igazgatóságában személyi változást javaslok, hiszen a BKK vezetője saját közvetlen beosztottjait tartaná többségben a BKV Igazgatóságában, hangzik Várszegi Gyula igazgatósági elnök közleménye.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek