BKV: Tarlós szerint lesz állami garancia

MTI   ·   2012.03.26. 15:34

A kormány a szerdai ülésén várhatóan dönt arról, hogy biztosítja a BKV jelenlegi, 63 milliárd forintos adósságállománya számára az állami garanciát – közölte Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester.

Ezt a fővárosnak és nem a BKV-nak nyújtják, mivel a kormány jelezte, csak Budapestnek ad állami garanciát. A közgyűlés hétfői rendkívüli ülése ezért arról döntött, hogy Budapest teljes garanciát vállal a BKV adósságállományára, illetve további 5 milliárd forint tulajdonosi támogatást nyújtanak a közlekedési cégnek.

Ezzel a lépéssel a BKV finanszírozási problémája a következő három évre megoldódik, a következő lépés a hosszú távú finanszírozás biztosítása lesz. Tarlós István ezzel kapcsolatban közölte, folytatódnak az erről szóló egyeztetések, a kormány előtt több tucat javaslat fekszik, de azokat a főpolgármester továbbra sem nevezte meg. Mint mondta, a kormány döntése után tájékoztatja majd a közvéleményt.

Hozzátette: április 15-ig meg kell egyezni a hosszú távú finanszírozásról, ezt követően feloldják a tavaly év végén zárolt 32 milliárdos normatívát, és megköthető lesz az új közszolgáltatási szerződés is, amely április végén jár le.

Kapcsolódó hírek