Bobó Lakitelken

Vörös Attila   ·   2015.06.07. 11:15
boB

A Flaga Gáz Kft. (régebbi nevén Thermofarm) Lakitelek határában, a Tisza partján működő gázkereskedése vasúton szállíttatja a folyékony bután és propán-bután gázt a telephelyre. A kiszolgáló tehervonat hétfőn, szerdán és pénteken közlekedik Kiskunfélegyháza felől. A vonatot évi egy-két alkalomtól eltekintve remot Dácsiával továbbítják, nagy ritkán azonban ide keveredik egy-egy szegedi Bobó. És persze a kővonatokkal Szolnok felől a Bobó Kft. gépei, ha épp rájuk bízzák a munkát.

Tiszaalpár és Kiskunfélegyháza közt rotyog a Bobek<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók és videó: Vörös Attila)

A MÁV-Start állományában levő összes működő classic Bobó, az 517-es, az 522-es és az 523-as is Szegeden állomásozik. Sokat már nem dolgoznak, sőt leginkább keveset sem, de néha még meg-megélnek egy-egy nagyobb pillanatot. Ezek közé tartozik a lakitelki kiszolgálás, esetleg egy bajai vagy kalocsai kör. A 60-as években kifejlesztett és gyártásba lépő sorozatból összesen majdnem ezer gép készült, a MÁV jó kétszázas flottája mellett az iparvasutakon, a GYSEV-nél és számos külföldi vásárlónál is üzemeltek a korában kifejezetten jól sikerültnek számító M44-esek.

(A videó megtekintését teljes képernyőn javasoljuk, a hossza másfél perc.)

A sorozat nem tűnt el, a MÁV-nál az ezredforduló után negyven gépet remotorizáltak, az iparvasutak és a magánvasutak pedig számos eredeti kivitelű Bobónak adnak munkát. Azért azt is meg kell jegyezni, a gépek többsége ma már kiskanál, csökkenő szerepüket részben a szintén sikeres konstrukciójú, újjáépített Dácsiák vették át.

A dízelmozdonyok feladatainak utóbbi évtizedekben történt átértékelődéséről részletesen ír az Indóház legújabb száma. Vegyék meg, fizessék elő, olvassák el!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek