Bombardier villamosok a brit Blackpoolban

iho/vasút   ·   2012.04.04. 08:54

A brit tengerparti városban, Blackpoolban, ünnepélyesen lezárult az a közel négyéves közlekedési projekt, amely magába foglalta az új 16 Bombardier villamos beszerzését. Blackpool Városi Tanács és a lancashire-i megyei önkormányzat 33 millió font értékben kötött szerződést még 2009 júliusában. A 17,7 kilométeres Blackpool és a Fleetwood villamosvonalon az új járművek felváltva közlekednek a hálózat városi jelképnek számító kétszintes villamosaival.

A 127 éves villamoshálózaton mintegy négymillió utas fordul meg évente. A projekt keretében egy másik nagyszabású munka is lezajlott: a 7-es pálya felújítása és a felsővezetékek lecserélése. A beruházás teljes egészében 101 millió fontba kerül.

Az új szerelvények egyébként 32 méter hosszúak és 2,65 méter szélesek. Száznegyvennyolc utas befogadására alkalmasak. A kerekes székkel és babakocsival közlekedők is kényelmesen elférnek a fedélzeten.

A Bombardier különös gondot fordított arra, hogy a járművek rozsdamentes anyagokból készüljenek. A tengerparti időjárás ugyanis növeli a korrózió veszélyét – olvasható a Railjournal hírportálon.

Kapcsolódó hírek