Bontással újítják fel a zugligeti volt végállomást

iho   ·   2017.01.02. 21:15
00kicsi

Sokáig állt gazdátlanul, vagy épp lakóval, de egyre jobban lepusztulva a régi zugligeti lóvasúti végállomás. Az élőerővel vontatott kocsik 1868-tól, majd a villamosok 1896-tól 1903-ig, a vonal hosszabbításának időpontjáig fordultak meg e gyönyörű, faszerkezetes épület körül. Az épület ettől kezdve funkcióját vesztette, és bő egy évszázaddal később jutott csak komolyan az illetékesek eszébe: valamit kellene kezdeni vele.

Amikor még járt az 58-as... (forrás: Komjáthy Zoltán gyűjteménye)

A XII. kerületi önkormányzat 2012-ben áruba bocsátotta a bérlő hiányában üres épületet, aztán 2015-ban a Normafa projekttel kapcsolatos népszavazás egyik témája is volt a továbbra is gazdátlan végállomás. A kerület aztán 2016-ban döntött a felújításról, a kerület helytörténeti gyűjteményének kívántak itt helyet adni. Az Urbanista blogon megjelent poszt tanúsága szerint – itt a látványtervek is szerepelnek – nekiláttak a bontásnak, amelytől nem kell megijedni, az 1920 előtti, nyitott oldalfalú változatot fogják visszaépíteni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek