Bővíti a 37-es főutat a NIF

iho/közút   ·   2021.04.22. 12:05
00_borsodi_utepites

A főút Gesztely és Szerencs közötti tizenkilenc kilométeres szakaszát kétszer két sávosra bővítik, építenek négy új körforgalmú csomópontot, emellett külön projekt keretében körforgalmú csomópont és tengelysúlymérő állomás is épül a 37-es és 38-as főutak csatlakozásában.

A fejlesztéssel a térség településein élők a főút Miskolc és Gesztely közötti 2×2 sávos szakaszához kapcsolódva gyorsabban és biztonságosabban érhetik el a megyeszékhelyet, ezáltal pedig közelebb kerülnek a folyamatosan bővülő gyorsforgalmi hálózathoz. A beruházás a jelenlegi 2×2 sávos út végétől, a Gesztely és Hernádkak települések közötti körforgalmi csomóponttól indul, amelyet turbókörforgalommá építenek át. A fejlesztés vége eléri Szerencs belterületi szakaszát. A Gesztely–Hernádkak csomópont és a Bekecs, Béke úti csomópont között az út szélesítése jobb oldalra történik, míg onnan a szerencsi csomópontig a jelenlegi út két oldalát bővítik egy-egy sávval.

A szakaszon négy körforgalom épül. Ebből egy a már említett turbókörforgalom, illetve három egysávos körforgalom az újharangodi, a Taktaharkány–Legyesbénye és a bekecsi csomópontban.

A lőszermentesítési és fakivágási munkálatokat márciusban befejezték, áprilisban pedig régészeti feltárásokat végeznek. A tervek szerint májusban a jobb pályán megkezdődnek az útépítési és hídépítési munkák. Még idén kötőrétegig megépülhet a teljes jobb pálya a hozzátartozó párhuzamos utakkal, vízelvezetéssel, hidakkal és a csomópontokkal együtt. A teljes beruházás pedig 2023. első felében készül el. A szakasz kivitelezési munkáit a Duna Aszfalt Zrt. végzi nettó 21 milliárd forintból.

A térségben külön projekt keretében a He-Do Építő Zrt. a 37-es és 38-as főutak találkozásánál meglévő csomópontot új körforgalmi csomóponttá építi át kerékpárút-átvezetéssel. Emellett a főutak körforgalomhoz csatlakozó ágai a gépjármű tengelyterhelés maximális mértékére – 11,5 tonnára – kapnak burkolatmegerősítést, amely megfelel a jelenleg érvényben lévő európai uniós szabályozásnak.

Az egysávos, négyágú körforgalomból Szerencs, Tarcal, Sátoraljaújhely, Sárga Borház irányába lehet majd kihajtani

Az új tengelysúlymérő állomás a meglévő helyén fog újjáépülni, kiemelt szegéllyel ellátott sziget választja majd el a 37-es főút pályaszerkezetétől. A 742 millió forint értékben megvalósuló beruházás munkálatai 2021. március végén kezdődtek meg és 2021 augusztusában fejeződnek be.

A projektek a Kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztési (TIK) program keretében, hazai forrásból valósulnak meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek