Bővül a Légi Selyemút: Sanghaj–Budapest testvérmegállapodás, járat Ningpo felől

iho   ·   2021.05.27. 09:00
shanghai-pudong-airport-

Új összeköttetések a világ egyik legnagyobbn repülőterével. Ningpóból egyelőre cargogépek repülnek.

Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar–Kínai Logisztikai és E-kereskedelmi Fórumot Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa és a Budapest Airport szervezésében, ezúttal kínai oldalról olyan neves vállalatok részvételével, mint

  • a Shanghai Association of Social Sciences (SASS),
  • a Shanghai International Port Group (SIPG),
  • a PwC Shanghai,
  • a China COSCO Shipping Corporation Ltd..
  • a China Eastern Airlines,
  • az Eastern Air Logistics,
  • az Alibaba,
  • a Cainiao Logistics és
  • a China International Electronic Commerce Center (CIECC).

Magyar oldalról a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA),

  • a Magyar–kínai Gazdasági Kamara,
  • a Budapest Airport Zrt.,
  • a CECZ Közép-európai Kft.,
  • az R-BAG Hungária Kft.,
  • a NAV és
  • a European Chinese Supply Chain Zrt. (ECSC)

képviselte a szakmát. A rendezvény résztvevői Magyarország, mint KKE régiós Selyemút hídfőállás és Kína közötti logisztikai és e-kereskedelmi lehetőségekről, illetve az azok kiaknázásához szükséges teendőkről egyeztettek. A hosszú múltra visszatekintő magyar-kínai együttműködés, és az április folyamán bejelentett Légi Selyemút megalakulása után további, Magyarország kelet-közép-európai légikapu szerepét erősítő bejelentést tettek a felek: aláírták a Sanghaji Putung Nemzetközi Repülőtér és a Budapest Airport közötti testvér repülőtér megállapodást – adja hírül a Budapest Airport közleménye.

A Sanghaji Putung Nemzetközi Repülőtér a térség és a világ egyik legjelentősebb utas- és cargo repülőtere, 2019-ben mintegy 76 millió utast és 3 millió 600 ezer tonna légiárut kezelt, utóbbival a harmadik legnagyobb áruforgalmú repülőtérként a világon. A testvérrepülőtér megállapodás aláírásának célja, hogy a korábbinál is szorosabb együttműködés keretében – amint azt a szabályozási környezet is lehetővé teszi – új utas-, illetve áruszállító járatok induljanak a két légikikötő között, amelyek jelentős mértékben ösztönözhetik a kontinensek közötti turisztikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat.

Shanghaj terminál

A budapesti és sanghaji repülőterek közötti együttműködés közel sem újkeletű: a 2019-ben induló közvetlen Sanghaj-Budapest légijárat jelentős utas- és légiáruszállítási kapacitásokat biztosított a magyar főváros és a kínai metropolisz, illetve a teljes kínai és kelet-közép-európai térség között. A járat sikerét jól mutatja, hogy a koronavírus-járvány elterjedéséig a közvetlen légiösszeköttetés 43 ezer 643 utas közlekedését és több, mint 1500 tonna légiáru szállítását tette lehetővé. Az évek során nyilvánvalóvá vált, hogy mind turisztikai, mind pedig gazdasági és kereskedelmi szempontból magas kereslet és piaci igény mutatkozik a Kína és Magyarország közötti légikapcsolatokra, ezért is döntöttek úgy a felek, a testvérrepülőtér-megállapodás aláírásán túl, hogy kölcsönösen támogatják új közvetlen légi összeköttetések elindítását a két város, Sanghaj és Budapest között.Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója kifejtette:

„Az egyezmény megteremti a keretrendszerét a Budapest és Sanghaj közötti légijáratok újra indulásának, támogatást ad abban, hogy amint a szabályozási és utazási környezet lehetővé teszi, a két repülőtér közötti direkt utasszállító és áruszállító kapacitások meginduljanak azok fontos turisztikai, gazdasági, kereskedelemösztönző hatásaival együtt. Ez a megállapodás fontos üzenet mindkét fél részéről: megmutatja elkötelezettségünket és szándékunkat Sanghaj és Budapest légikapcsolatának újjáépítésére. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának és a Sanghai Airport Authority-nek a megállapodást támogató munkájukért.”

Ningpo Airport

A szerdai esemény egy másik, szintén jelentős légi összeköttetés bejelentésének is helyszíne volt: a China Eastern Airlines leányvállalata, az Eastern Air Logistics bejelentette, hogy május végétől közvetlen cargo járatot üzemeltet Ningpo–Budapest–Ningpo között, amely harminc tonna légiáru szállítását jelenti irányonként. A budapesti repülőtér 2015 végén írt alá együttműködési megállapodást a Ningpo Lishe Nemzetközi Repülőtérrel, ami az első lépés volt a járat indulásához vezető úton.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek