Budapesten a Nemzetközi Vasútegylet közgyűlése, házigazda a MÁV

iho/vasút   ·   2019.06.24. 19:57
uic_mav2019_0

A közel negyven ország vasúttársaságainak részvételével zajló eseményen hétfőn az európai regionális, kedden a globális ülését tartja a nagy múltú vasúti világszervezet. Az 1922-ben alakult nemzetközi szervezet egyik alapító tagja a MÁV, de ez az első alkalom, hogy az UIC legfőbb regionális és globális döntéshozó szerve Magyarországon tartja közgyűléseit. A budapesti közgyűléseken az UIC valamennyi régiója képviselteti magát. A világszervezet afrikai, ázsiai és csendes-óceáni valamint európai; közel-keleti, latin-amerikai és észak-amerikai régióinak vasúttársaságai részéről több mint 130 vezető beosztású delegált érkezett.

(fotó: MÁV)

A hétfői európai regionális közgyűlésen részt vett Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki örült annak, hogy a nagy múltú nemzetközi szervezet a magyar fővárost választotta mostani közgyűléseinek helyszínéül. Az államtitkár köszöntőjében kiemelte, nagyra tartja az UIC vasúti technológiák fejlesztésében végzett előremutató munkáját, és kifejtette, hogy az ITM a nemzetközi ágazati együttműködések bővítésére törekszik. A tárca komoly lehetőséget lát a Nemzetközi Vasútegylettel közös kutatás-fejlesztési projektekben, így például az 5G-hálózat vasúti alkalmazási lehetőségeinek kutatásaiban is.

A holnapi Világi Közgyűlésen a jelenlévő hat régió valamennyi képviselője részt vesz, ahol a magyar kormányzatot Vargha Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára képviseli.

A budapesti közgyűlések különlegessége, hogy az UIC vezérigazgatói tisztségét eddig betöltő Jean-Pierre Loubinoux itt búcsúzik a szervezettől. A leköszönő vezérigazgató tiszteltére a távozó vezető alkotásaiból a MÁV kiállítást szervezett. Az UIC távozó vezetőjének helyét François Davenne, a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Szervezet korábbi főtitkára veszi át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek