Bunyó a fedélzeten: egy időre leállt a Tunisair

iho   ·   2017.03.09. 16:17
cim

További intézkedésig teljes működését leállította a Tunisair, Tunézia állami légitársasága. Az AFP-hez eljuttatott közlemény szerint a lépést a cég pilótái és a technikai személyzet közti növekvő „feszültség” miatt kellett megtenni, amely ma reggel „fizikai összetűzésre” vezetett a Tunisz Carthage International repülőtéren.

A Tunisair szerint tehát a járatok leállítására a társaság flottájának és utasainak biztonsága érdekében került sor.

A tunéziai média jelentése szerint egy Párizsba készülő gép repülőgép kapitánya és másodpilótája, illetve technikusok (karbantartók?)  verekedtek össze, a két ágazat közti feszültséget az elmúlt hetekben úgymond „az egyenruhák” kérdése okozta, hogy ez konkrétan miként vált konfliktus forrásává, azt még nem tudni, egy hírforrás nem túl részletes beszámolója szerint a pilóták nem fogadták el, hogy a műszaki személyzet is hozzájuk hasonló egyenruhát hordjon.

Egy helyi rádióállomás szerint a karbantartók a gép pilótafülkéjében voltak, amikor a másodpilóta megérkezett és szóváltásba keveredett velük, az ezt követő verekedés a kapitány arcán is nyomokat hagyott.

A technikai személyzet tagjai a társaság irodaházánál ülősztrájkot kezdtek, a tunéziai főváros rendőrségének alakulatai is megjelentek a helyszínen, a tunéziai kormányfő a közlekedési minisztert is odaküldte, hogy megpróbálja megoldani a helyzetet.

A légitársaság elnöke bejelentette, a verekedésben részt vett két műszakist felfüggesztették, miután az első vizsgálat szerint ők támadtak rá először a másodpilótára. A közlekedési miniszter szankciókat helyezett kilátásba „mindenkivel szemben, aki érintettje volt a társaság járatai megbénításának”. A repülőtérre érkező és induló más légitársaságok járatait a földi személyzet rendben kiszolgálta. Jónéhány óra elteltével a légitársaság bejelentette a forgalom részleges helyreállítását.

A légitársaság egyébként huszonkilenc repülőgéppel napi negyvenhét járatot tart fen, többnyire európai, afrikai és közel-keleti célállomásokra. A nagy hatótávolságú A330-asok beállításával a Tuisair nemrég Montrealba is járatokat indított, ahol komoly tunéziai diaszpóra él.

A Tunisair egyébként elemzők szerint a 2011-es forradalom óta küszködik különféle nehézségekkel, erősen nehezítette a helyzetét a turistaforgalom visszaesése két tunéziai múzeum ellen 2015-ben intézett terrortámadás után. Némiképp javult a helyzet 2016-ra, a korábbi rossz évhez képest a forgalom tíz százalékkal emelkedett. Ugyancsak könnyített a társaság helyzetén, hogy sikerült eladni az előző, megbuktatott elnök A340-es repülőgépét, ami Bordeaux repülőterén parkolt, és amely után a franciák éveken át a légitársaságon hajtották be a parkolási díjat. Tavaly készült el a társaság talpra állításának terve, amely a nyolcezer alkalmazottból ezer elbocsájtásával számol.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek