Busztender Szegeden: döntetlen, hosszabbítás

Garai Szakács László   ·   2015.10.19. 18:45
szegedi_busztender02_0

„A tender nyílt, szeptember 15-éig bárki jelentkezhet. Ha konzorcium indul akkor is elég egy pályázatot megvásárolni. Pályázni október 15-éig lehet, de az önkormányzat dönthet úgy, hogy a határidőt legfeljebb negyvenhat nappal, november 30-áig kitolja. Eredményt a tervek szerint december 7-én 10 órakor hirdetnek”írtuk augusztus 12-én megjelent írásunkban a szegedi busztenderrel kapcsolatban. Azóta eldőlt, valóban kitolódott a pályázati határidő, Szeged közgyűlésének jogi bizottsága ezt október 12-én zárt ülésen szavazta meg, ám döntés csak 2016 első közgyűlésén lesz. Miért?

Keringő Szeged első nagy körforgalmában a Csillag téren. Többen is táncba hívták a Tisza Volánt (a szerző felvételei)

– Több pályázat van, többen vásárolták meg a csomagot, de maradjunk ennyiben – mondta Nagy Sándor Szeged városfejlesztési alpolgármestere, ám azt a nemhivatalos információnkat nem akarta megerősíteni, hogy valóban három pályázó vásárolta-e meg a pakettet. Annyit még hozzátett: „olyan pályázók indultak a tenderen, akik el tudják látni a feladatot, van referenciájuk nagy, komoly tömegközlekedési szolgáltatás lebonyolításában.”

Az SZKT indulása teljesen logikus (lenne). De kik pályázhattak valójában?

A határidőt azért kellett kitolni, mert a pályázók kérdéseket tettek föl az önkormányzatnak. Ezekre válaszolni kellett, illetve a kérdések alapján az eredeti kiírást is pontosítani kellett. – Jelezték azt is, ahhoz, hogy jó ajánlatot dolgozzanak ki, hosszabb időre van szükség. Eredetileg szerettünk volna még az idén dönteni, hogy legyen egy éve a leendő nyertesnek fölkészülni – legyen az bármelyik társaság is. Ám fontosabb az, hogy a pályázat beadás előtt legyen elegendő információja és lehetősége minden érdeklődőnek fölkészülni, még azon az áron is, hogy csak jövőre döntünk arról, melyik társaság buszaival közlekedünk 2017-től Szegeden. Fontosabb a jó tervezés az egy éves fölkészülésnél – mondta Nagy Sándor. A határidő módosítása azt is jelentette, újabb kérdéseket tehettek föl a jelentkezők. A november 30-i határidő lejárta után a pályázatot a 2016-i éve első szegedi közgyűlés szavazza majd meg. Amint a képviselő-testület döntött, utána húsz nap van a papírok aláírására, onnantól ketyeg majd a felkészülési idő. Ami mindegy is, mennyi valójában: a Tisza Volán mostani szerződése 2016. december 31-éig szól. Január elsején, 2017-ben már nem lehet „mutogatni”, hogy „kérem szépen, később döntöttek...”

Akár érdekes lesz a jövő évi szilveszter: leáll a „rendes” tömegközlekedés, hogy aztán elinduljanak az éjszakai járatok. De a boldog újév hajnalán milyen buszra lehet majd fölszállni, miközben Tisza Volános járattal utazott be valaki bulizni?

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.