Cáfolja az NFM a vasúti mellékvonalak bezárását

iho/vasút   ·   2012.06.11. 16:45

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium határozottan cáfolja azokat a valótlan állításokat, amelyek szerint a tárca a korábban megnyitott vasúti mellékvonalak bezárását tervezi. Visszautasítja azokat a kijelentéseket és nyilatkozatokat, amelyek a minisztérium vezetőinek szavahihetőségét megkérdőjelezik” – olvasható a szaktárca közleményében.

„Kizárólag magánvéleményt fogalmazott meg az a szakértő, aki a Vasúti Dolgozók Szakszervezete és a MÁV Start Zrt. közötti egyeztetésen vett részt, 2012. június 8-án. Az egyeztetésen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem volt jelen. Az ott elhangzottak stílusa és tartalma mind politikailag, mind szakmailag, mind erkölcsileg elfogadhatatlan, ezért attól teljes mértékben elhatárolódik a tárca.

A Közlekedéstudományi Intézet szakértőjének munkaviszonya megszünt. Az intézet munkatársa megfigyelőként vett részt az egyeztetésen és kizárólag a menetrend-szerkesztéssel kapcsolatos kérdésekben volt illetékes tájékoztatni a jelenlevőket, mandátuma csakis erre vonatkozott. Kijelentései nem felelnek meg a tárca szakmai és politikai álláspontjának” – tájékoztatta portálunkat az NFM.

A minisztérium egyúttal határozottan visszautasítja az érintett szakszervezet eljárásmódját, amely során egy belső, szakmai háttérbeszélgetésről készített, megvágott videofelvételt a jelenlévők előzetes tájékoztatása és jóváhagyása nélkül nyilvánosságra hozott.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár ezért a MÁV Start Zrt. és a Közlekedéstudományi Nkft. vezetőihez fordul annak érdekében, hogy vizsgálják ki az egyeztetés pontos körülményeit.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium továbbá határozottan visszautasítja azokat a valótlan állításokat, amelyek az egyes vasútfejlesztési projektekkel kapcsolatban a felvételen és a sajtóban elhangzottak és pusztán pártpolitikai érdekeket szolgálnak. A tárca továbbra is határozottan azt kéri, hogy amennyiben bárki visszaélésről vagy jogszerűtlenségről szerez tudomást, tegye meg a szükséges bejelentéseket az illetékes hatóságoknál. A tárca a következő napokban megteszi az ügyben indokolt jogi lépéseket – áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek