CityElefant-utódok után kutat a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.08.25. 16:20
citielefant01

Százhúsz kétszintes villamos motorvonatot vásárolna a cseh államvasút, az elsőt 2026-ban vennék át.

Előzetes piaci konzultációra hívja a Cseh Vasutak a legnevesebb európai járműgyártókat, aminek célja, hogy felmérje, milyen vasúti járműveket kínál manapság a vasúti járműipar. A hazai Škoda Transportation vállalaton kívül meghívást kapott még az Alstom, Bombardier, CAF, Siemens, Stadler, Pesa és a Newag.

Az 1997 és 2013 között gyártott, 471-es sorozatú, CityElefant elnevezésű kétszintes villamos motorvonatból a nyolcvanhármat gyártott a Škoda Transportation a Cseh vasutak megrendelésére. Az elővárosi forgalomban üzemeltetett szerelvények hamarosan életkoruk feléhez közelednek, ideje tehát az utódlásukról gondoskodni. Az előzetes piaci konzultációhoz tartozó dokumentumokból kiderül, hogy a Cseh Vasutak két hullámban szeretne összesen 120 korszerű, kétszintes villamos motorvonat szerelvényeket vásárolni. Első körben 2026 és 2030 között kilencvenet, majd 2038-39-ben pedig további harmincat venne át a vasúttársaság. A megrendelő azt kívánja, hogy a CityElefantokkal ellentétben az új vonatok többáramneműek legyenek (ennek oka, hogy a cseh vasúthálózaton használatos kétféle áramrendszer egységesítését tervezik a jövőben).

A műszaki feltételek szerint a szerelvényeknek legalább 400 ülőhelyet kell kínálniuk, maximális sebességük legalább 200 km/h, viszont nem zárják ki a 160 km/h sebességű vonatokra tett ajánlatokat sem. További feltétel, hogy a szerelvényen legalább 30 kerékpár férjen el, valamint az is, hogy egy vezetőállásról akár négy összekapcsolt szerelvényt is vezérelni lehessen. A jelenkor szigorú utaskényelmi követelményein kívül (wifi, konnektorok, USB csatlakozók, légkondi) a vonaton automatikus utasszámláló technológiának is lennie kell majd. A megrendelő a vonatokat a prágai elővárosi forgalomban tervezi üzemeltetni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek