Családias hangulatú benzinkutak nyomában

Istvánfi Péter   ·   2012.02.26. 12:30
00b

Ahogy a megszűnt benzinkutakat bemutató cikkünkben említettük, a rendszerváltást követően sorra zártak be a kis, családias hangulatú benzinkutak. Néhányat azonban átvettek a hazai és nemzetközi multicégek, és működnek a mai napig. Ugyan nincs bennük shop meg autómosó, de a régies hangulat miatt sokan kifejezetten az ilyen kutakat keresik.

Az egyik legismertebb a Kerepesi út és a Pogány utca kereszteződésénél lévő benzinkút, amely anno a Meseautó című filmben is szerepelt. A kút töretlen népszerűségét mutatja, hogy benzináremelés előtt rendszeresen feltorlódnak a tankolni szándékozó autók a környező mellékutcákban.

További hangulatos benzinkutakat találhatunk még a Fehér úton, a rákospalotai Karatna téren, valamint a józsefvárosi Kálvária téren.

Hangulatos töltőállomás volt a Balassi Bálint utcai kút is, amiről a megszűnt kutak kapcsán már beszámoltunk. A kutat néhány éve bontották el, a területét pedig parkosították.

A Kerepesi úti benzinkút megnyitásakor<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(fotó: Négyesi Pál gyűjteménye)

Szintén békebeli hangulatot áraszt a Balatoni út elején lévő magánbenzinkút, amely immár hetvenhat éve várja a szomjas autókat. A harmincas években a Balatonra vezető út építésekor az állam kisajátította a Landthaller család birtokát. A leleményes családfő visszavásárolta saját telkének egy kis darabját, és azon saját benzinkutat épített, közvetlenül az út mellett.

A kút nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a Balatoni úton akkoriban legközelebb Székesfehérváron volt lehetőség tankolni. A kis kútoszlop mellé két éven belül egy ma már jellegzetes formájú épületsort épített a család, amelyben az autómosó és a szerviz mellett egy mentőállomás, egy csendőrpihenő és egy magánlakás is helyet kapott.

A háború után az állam megpróbálta bekebelezni a kis magánkutat, végül annyit sikerült elérniük, hogy a kút élére állami vezetőt neveztek ki. Innentől kezdve az Áfor üzemeltette. A rendszerváltást követően az Áfor megpróbálta privatizálni a kutat, de hosszas pereskedés után végül visszakerült a család tulajdonába, és így üzemel a mai napig.

A ma is üzemelő Landthaller benzinkút a Balatoni úton, a harmincas években

A kúton az ötvenes évek óta nincs autómosó, az áfás számlát a tulajdonos állítja ki kézzel, nincs fotocellás ajtó, és bankkártyával sem lehet fizetni. Mégis, aki erre jár, annak érdemes megállnia egy pár percre, és megismerkedni ezzel a nem mindennapi benzinkúttal.

Kapcsolódó hírek