Cseh Búvárok Bajorországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.12.19. 08:45
kiskep

Tudják hogy van az, amikor az ember felébred egy decemberi szombaton, kinéz az ablakon, és még az életkedve is elmegy, látván a lehangoló, szürke, ködös egykedvű időjárást. Nagyon nem szeretem az inverziós időjárási helyzetet, amikor a felsőbb légrétegekben dél-, délnyugati áramlással meleg levegő áramlik fölénk. Ez csak egyet jelent, fordított időjárás alakul ki, a hegyekben napos, enyhe, míg az alacsonyan fekvő területeken hűvös, ködös idő van. Itt megreked a hideg, mert az alacsony rétegfelhő nem engedi át a napfényt. Ilyenkor csak egy lehetőség létezik azoknak, akik télen is napfényre vágynak: irány a hegyvidék.

Klatovy állomáson cserélték a Plehácsot Búvárra – itt még ködös, szürke időjárás volt... (a képre kattintva galéria nyílik a szerző fotóiból)

Prága nagy előnye, hogy bármelyik irányba indulunk el, egy-kétszáz kilométeren belül hegyvidéket találunk. Most dél felé indultam, a Šumava hegységbe, amit szabad fordításban csak Susogósnak nevezek. Itt van egy érdekes határállomás, Železná Ruda-Alžbětín, amelynek fogadóépülete éppen a cseh–német határon található. A határvonalat rá is festették a peronra, sőt egy négyzet is jelöli a határátkelő pontot, így egy lábbal Csehországban, egy lábbal pedig Bajorországban lehetünk. A Plzeň–Železná Ruda szakaszon Klatovy állomástól cseh Búvárok továbbítják a vonatokat, így ezek a bajor Plattlingba közlekedő Stadlerek mellett surrannak el a szerelvények körbejárásakor. De inkább beszéljenek a képek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.