Cseh–orosz égi háború

iho   ·   2019.07.03. 12:00
Aeroflot_-_Nord_Boeing_737-505_cim

Portálunk nemhivatalos, magát megnevezni nem kívánó forrásból származó információja szerint a történet valójában ott kezdődött, hogy az oroszok a jelenleginél több járatot akartak indítani Ororszország és a csehországi desztinációk között, amit a cseh hatóságok nem engedélyeztek, mert a két ország között érvényes egyezmény szerint a két ország azonos számú légitársaságai indíthatnak járatot egymás irányába, az oroszok a csehekénél több vállalatnak engedélyezték a csehországi járatokat. Egy másik probléma: amikor a cseh fél a CSA járatait a Travel Service Boeingjaival kezdte volna repülni, mert az Airbusok visszakerültek a bérbeadóhoz, az oroszok nem engedélyezték ezt a változást. Ekkor kezdődtek a bonyodalmak a cseh nemzeti légitársaság szöuli járatának útvonala körül, amit az oroszok megváltoztattak Szibéria fölött, és erre volt végülis a prágai válasz az orosz cégek járatengedélyeinek visszavonása.

Korábban írtuk:

Az Aeroflot lemondta Moszkva–Prága-járatait, azután, hogy a cseh hatóságok visszavonták az orosz légitársaság csehországi repülési engedélyeit – ezzel a címmel ad hírt a Szputnyik és több más orosz hírközlő szerv, anélkül, hogy említené: a csehek lépésének is volt előzménye, mégpedig az, hogy az orosz közlekedési tárca egyoldalúan korlátozta a cseh légitársaságok lehetőségét a Szibéria fölötti repülésekre.

A CSA meglehetősen régóta repüli a Prága–Szöul-járatot Szibéria fölött, és az orosz intézkedést az 1966-ban megkötött és más, jelenleg is érvényben lévő kétoldalú megállapodások megsértésének értékeli.

Az oroszok hasonlóképp ítélik el Prágát a kétoldalú egyezmények megsértése miatt. Kedden több járatot töröltek, az Aeroflot mellett az Ural Airlines is felfüggesztette repüléseit Prága felé, a Pobeda pedig leállította a járatát Karlovy Varyba.

Ugyanakkor a két ország hatóságai még a nap folyamán megállapodtak ideiglenes, július hetedikéig érvényes repülési engedélyek kiadásáról, tehát a légiforgalom Csehország és Oroszország között további tárgyalások reményében nem fog azonnal leállni.

Az oroszoknak a helyzet különösen súlyos lett volna, ugyanis a jelenleg is a Cseh Köztársaságban tartózkodó orosz turisták számát legalább húszezerre becsülik.

Legfrissebb hírek szerint a prágai hatóságok visszaállították az orosz társaságok repülési jogait az országba, de hogy ez a hetedikéig tartó periódusra vonatkozik, vagy végleges döntés, az nem világos. Mint ahogy az sem szerepel az összefoglalókban, hogy Oroszországnak miért volt fontos a cseh gépek repülésének letiltása, illetve más megfogalmazás szerint az átrepülés feltételeinek módosítása Szibéria felett, sőt, még azt sem részletezik a közlemények, mit jelent az, hogy kedvezőtlen módosítások.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek