Csillagromboló a hazai síneken!

Vörös Attila   ·   2017.06.20. 16:15
43_064_170614_P6140029_k

Február közepén adtunk hírt arról, hogy Magyarországon végez típusengedélyeztetési utakat a CZ Loko EffiShunter 1600-as típusú, 774 714-es pályaszámú dízelmozdonya (figyelem, létezik kisebb, négytengelyes EffiShunter is, az 500-as, ami Kocúr átépítéséből készült). A 2016-ban gyártott mozdonyt kifejezetten csehországi, szlovákiai, magyarországi és lengyelországi használatra tervezték.

EffiShunter-ismertető korábbi cikkünkből:

A család legerősebb tagjai, a Caterpillar 1550 kilowatt teljesítményű, 3512 C-HD típusú, az EU IIIB kategóriájú emissziós előírásainak megfelelő dízelerőforrása által hajtott, hattengelyes 1600-asok alapja a ČD 770-es és 771-es sorozatú, Dongó becenevű dízelmozdonyain nyugszik. Habár az eredeti gépek főkerete és forgóváza megmaradt, az EffiShunterek nemcsak szimplán remotorizált Dongók: lényegében új mozdonynak tekinthetők, mivel a motor, az erőátvitel, a vezérlés, továbbá számos alkatrészük és részegységük új gyártású – a korszerű elektronika például a Siemenstől érkezik. A cseh pályaszámozási rendszer szerint 774.700-as sorozatú EffiShunter 1600-asok hossza 17,36 méter, magasságuk 4,45 méter, 3,07 méter szélesek. Legnagyobb üzemi sebességük kilencven kilométer per óra, így alkalmasak tehervonatok vonali továbbítására is. A 115,2 tonna tömegű mozdonyok legnagyobb vonóereje 410 kilonewton, a tengelynyomás 19,2 tonna.

Bioetanollal töltött tartályvonatot húz ki a töltőállomás iparvágányán Előszállás és Dunaföldvár között az EffiShunter. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila felvételeiből!

A 774 714-es mozdony a sikeres magyarországi próbák után visszatért Csehországba, hogy kisvártatva átfestve, CER-színekben tűnjön fel északi szomszédaink vasúthálózatán. Szerencsére nem kellett sokat várnunk, hogy itthon is tehervonatok élén láthassuk a fizimiskája után Csillagrombolónak keresztelt nagydízelt: ebben a hónapban az országban szinte mindenhol feltűnik a CER Cargo tehervonatai élén. A Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonal hó eleji vágányzára miatt többször megfordult például a dunaföldvári bioetanol-fordában a mozdony, de látták már Kelebia, Párkány, Dombóvár felé is.

A mozdony további tervezett sorsával, üzemi tapasztalataival kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a CER-nek, bízunk benne, hogy érdekes részleteket is megtudhatunk a 774 714-esről.

Addig is, szavazzuk meg a legfontosabbat!

Milyen osztályú Csillagromboló az EffiShunter 1600-as?
Victory I
Victory II
Venator
Birodalmi I
Birodalmi II
Szuper
Sovereign
Eclipse
SurveyMaker

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek