Csökkenhet a benzin ára

iho/közút   ·   2012.03.02. 15:12

Néhány forintos benzinár-csökkenést valószínűsít elemzésében a GKI Energiakutató a jövő hétre – a gázolaj fogyasztói ára stagnálhat – írja a Napi Gazdaság.

A nemzetközi jegyzésárak és a forint dollárhoz viszonyított pozíciójának változása összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a gázolaj esetében kis mértékű csökkenést, de inkább változatlan árakat feltételeznek, míg a benzin esetében három-öt forintos csökkenést indokolnak az előttünk álló héten. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 416 forint, a gázolajé pedig 437 forint lehet március 7-én – áll a GKI Energiakutató prognózisában.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan négy, míg a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,5 százalékkal csökkent. A forint a dollárral szemben ezen a héten kis mértékben, 0,4 százalékkal tovább erősödött. a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,4, míg a gázolaj esetében 0,9 százalékos csökkenést mutatnak.

Kapcsolódó hírek