Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az EU-ban

MTI/iho   ·   2018.04.18. 12:49

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete (ACEA) szerdai közleménye szerint márciusban 1 millió 792 ezer 599 új autót adtak el, ami 5,3 százalékos visszaesés tavaly márciushoz képest. Az EU több nagyobb nemzeti autópiacán csökkent a forgalomba helyezések száma márciusban, így például Nagy-Britanniában 15,7 százalékkal, Olaszországban 5,8 százalékkal, Németországban pedig 3,4 százalékkal. Ugyanakkor Franciaországban 2,2 százalékos, Spanyolországban pedig 2,1 százalékos növekedést jegyeztek fel a múlt hónapban.

Az idei első negyedévben az Európai Unióban éves szinten 0,7 százalékkal több, összesen 4 millió 171 ezer 628 új gépkocsit helyeztek forgalomba. A vezető piacok között a legnagyobb növekedés Spanyolországban (10,5 százalék), Németországban (négy százalék) és Franciaországban (2,9 százalék) volt. A negyedévben éves összevetésben a legnagyobb csökkenést Olaszországban (-1,5 százalék) és Nagy-Britanniában (-12,4 százalék) jegyezték fel.

Az ACEA adatai szerint a Magyarországon eladott új autók száma 12 ezer 748 volt márciusban, huszonnyolc és fél százalékkal több a februárinál. Az idei első három hónapban 31 ezer 609 új autót értékesítettek Magyarországon, ami 29,8 százalék növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Arányait tekintve ez volt a legnagyobb növekedés a negyedévben az Európai Unióban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek