Csökkent a kamionbalesetek száma

MTI   ·   2011.10.10. 09:26
Jelentősen csökkent a kamionbalesetek száma a rájuk vonatkozó előzési tilalom év eleji bevezetése óta – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn.

A rendőrség és az NFM közös közleményében emlékeztet arra, hogy a minisztérium kezdeményezésére 2011. január elseje óta a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikkal és vontatókkal reggel 6 és este 22 óra között tilos előzni az olyan autópálya- és autóútszakaszokon, amelyeken azonos irányban két forgalmi sáv van.

Az összesítés szerint tavaly január és augusztus között 125 személyi sérüléssel is járó olyan baleset történt, amelynek tehergépkocsi is részese volt, és közülük 59-et a tehergépkocsi vezetője okozott. Idén ugyanabban az időszakban, az év első nyolc hónapjában 25,6 százalékkal kevesebb, 93 ilyen baleset történt, és 49 esetben okozta a tehergépjármű a balesetet, ami az előző évi adatokhoz képest csaknem 17 százalékos csökkenést jelent.

A rendőrség és a szaktárca hangsúlyozta: a statisztikát az is befolyásolta, hogy nyáron szigorúan ellenőrizték a tehergépjármű- és autóbuszsofőrök vezetési és pihenőidejére vonatkozó előírások betartását.

Kapcsolódó hírek