Csörgősingás romantika a Tisza-tavon

Vörös Attila   ·   2016.08.21. 21:15
12__P8170973__160817

Két bakcsó, három kárókatona és néhány vízicsibe között egyszer csak feltűnik a Tisza-tavon átvezető hídon a Füzesabony–Debrecen-járat. Az ütemes menetrendben óránként jön erre vonat, a madarakat nem nagyon érdekli, megszokták már, talán csak a pálya melletti korláton ücsörgő néhány száz sirály röppen fel a szerelvény előtt.

Aki szereti ezt a fajta nyugalmat, a természetet, az kiránduljon el Poroszlóra vagy Tiszafüredre! Lehet olcsón kajakozni, motorcsónakozni, el lehet tűnni egy kis romantikára a nádasban. A poroszlói ökocentrum is megéri a pénzét, az innen induló természetnéző csónakos-tanösvényes kirándulásokon pedig sokat megtudhatunk a vízivilágról.

Debrecen felé robog egy csörgős ingavonat a Tisza-tó fölötti hídon (Vörös Attila felvétele)

És eljuthatunk arra a kilátóra, madárlesre, ahonnét igen príma kilátás nyílik az előbb említett vonatra. A 108-as vonalon Debrecen és Füzesabony között szinte csak csörgős ingákat látni, a vezérlőkocsikat ráadásul használják is, a mozdony általában Debrecen felé néz. A személyvonatok irányonként két óránként járnak, egy vonatos képre itt nem nagyon kell egy óránál többet várni. Nekem a fönti kép 25 percembe került, meg még annyiba, hogy folyamatosan kellett győzködnöm a családtagokat, hogy az nekik is jó, hogy ücsöröghetnek egy picit a nyugalomban.

Zárás előtt az utolsó járattal tértünk vissza a szárazföldre...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek