Csütörtöktől plusz tizenhat kilométeren zizeg a drót a sínek fölött

iho/vasút   ·   2021.03.08. 12:00
00_szhalombatta-ercsi

Várhatóan nyártól helyezik végleg feszültség alá a Százhalombatta–Ercsi elágazás szakaszt.

A Százhalombatta–Ercsi elágazás közötti vasútvonalat 15,7 kilométer hosszban újítják fel, a fejlesztés részeként közel 13 kilométeren teljesen új nyomvonalon építenek 160 kilométer/órás sebességre alkalmas, kétvágányú pályát. A beruházás nagyvasúti villamosítási kivitelezési munkái februárban elkészültek. A megépült felsővezeték-hálózatot március 11-én 8 órától feszültség alá helyezik.

Csütörtöktől így a vonali villamos felsővezetéki áramköröket, az állomási megkerülő vezetékeket és a nyíltvonali kapcsoló berendezéseket is folyamatosan feszültség alá helyezettnek kell tekinteni. A 25 ezer voltos feszültséggel ellátott berendezések két méteren belüli megközelítése életveszélyes, szigorúan tilos!

(fotók: NIF)

A 12,98 kilométeres szakasz feszültség alá helyezése után a szakemberek méréseket és vizsgálatokat végeznek a felsővezetéken. A mérés eredményei alapján határozzák majd meg az üzemszerű működés, azaz a végleges feszültség alá helyezés pontos, várhatóan nyári időpontját. A beruházás keretében megvalósult a teljes vasúti pálya korszerűsítése, új elektronikus biztosítóberendezést, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszert építenek ki. A kivitelező jelenleg a vasúti pálya befejező munkáit végzi, a műszaki átadás-átvételi eljárás június végéig lezárulhat.

A fejlesztés hazai és uniós forrás felhasználásával, a CEF – Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz – támogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek