Dakarban a magyar zászló

iho/közút   ·   2013.01.10. 10:00
19917_454692894596930_1322089683_k

Csak a szokásos, óceánparti demonstrációs száguldás, valamint a Rózsaszín-tó partján tartott pódiumceremónia maradt hátra a 2013-as Africa Eco Race zárónapjára. A Qualisport kamionos egysége élvezte a záróakkordot, amely a legnagyobb afrikai terepraliverseny értékelésébe már nem számított bele: a Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő alkotta hármas repesztette a legjobb kamionos időt.

Két éve megnyerték, idén negyedikek lettek <br /> (fotó: Qualisport)

Az összecsapáson negyedszer induló magyar alakulat december 27-én kelt útra: a gépátvételt és az ünnepélyes rajtceremóniát a dél-franciaországi Saint-Cyprienben tartották, majd onnan indulva több mint hétezer kilométert teljesítettek, Marokkóban és Mauritániában összesen kilenc szelektív szakaszon – az első menetet a hajó késői érkezése miatt törölték – csatáztak a stopperrel és a riválisokkal, mielőtt elérték a célállomást, a szenegáli fővárost, Dakart.

Ez volt a májusban bemutatott új, ezerszáz lóerős Scania versenykamion első bevetése Afrikában: júliusban az új szerkezet gyermekbetegségeit sikerült kiküszöbölniük az oroszországi Selyemút-ralin. A kamion végig megbízhatóan üzemelt a fekete kontinensen, a beállításokkal kapcsolatos tapasztalatok hiánya azonban rányomta bélyegét a Qualisport szereplésére. A gárda főként a marokkói sziklás, köves szakaszokon küszködött, a futómű helyes beállításait keresgélő egylet számára kétségkívül ez volt a verseny legnehezebb része. Később, a mauritániai dűnéken és homokos szakaszokon már könnyebben boldogultak, a Scania kezelhetősége ott már érezhetően jobbá vált.

Végül a nyolc kamionnal elrajtoló kategóriában a negyedik helyen zártak a műfaj meghatározó csapatának számító gyári Kamaz-különítmény szupertehetsége, Anton Shibalov, a kamionok csatáját az előző két évben domináló Tomáš Tomeček, valamint az MAN által patronált portugál pilótanő, Elisabete Jacinto mögött. A kilenc szelektív szakasz során teljesített 45 óra 37 perc 22 másodperces összidő az autós-kamionos összesítésben az értékelt eredménnyel záró negyven egység között a nyolcadik helyre volt elegendő.

Kapcsolódó hírek