Dél-Balaton: nyaralók el, pályások fel!

iho/vasút   ·   2017.08.31. 12:29
400px_30as_geplanc

Folytatódnak a nyári időszakban szüneteltetett munkálatok a dél-balatoni fő-, és mellékvonalon. A Fonyód–Kaposvár közötti szakaszon már szeptember 1-jétől, Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy között pedig szeptember 11-étől újra vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A NIF közleménye szerint a kivitelezés ütemezésénél fontos szempont volt, hogy az utasok a nyári szezonban kényelmesen és biztonságosan tudjanak eljutni a Balatonra – ez nem mindig valósult meg pont így, de erről nem a NIF tehet – a szerk. –, így az átépítéssel érintett teljes szakaszt ideiglenesen forgalomba helyezték az elmúlt hónapokban, szeptembertől azonban ismét teljes vágányzár lép életbe.

Fonyód már szép volt a nyáron (fotó: Mayer György)

Ősszel visszatér a nagygép is, Balatonfenyves–Balatonmáriafürdő állomásköz átépítését ezzel a modern technológiával végzik, míg a Balatonmáriafürdő–Balatonszentgyörgy állomásköz földmunkás technológiával épül át. Emellett Fonyód állomás második-harmadik vágányai közötti peront is átépítik, felújítják-meghosszabbítják a perontetőket. Balatonboglár–Balatonszentgyörgy szakaszon esőbeállókat építenek, zajárnyékoló falak létesítése, út- és gyalogos átjárók átépítése zajlik, valamint a vízrendezési munkákat is elvégzik. Balatonboglár állomáson a meglévő aluljáró átalakításával lifteket építenek be.

(fotók: NIF Zrt.)

A Kaposvár–Fonyód vonalszakaszon végleges peronok és esőbeállók, valamint P+R parkolók és B+R tárolók építését végzi a kivitelező, Kapostüskevár és Osztopán között kialakítják a hézagnélküli vágányt. Továbbá az útátjárók építése és vízépítési munkák várhatóak.

Az őszi időszakban tervezett folyamatos vágányzárak ütemezése a következők szerint alakul:

  • Fonyód–Kaposvár szakaszon 2017. szeptember 1–december 10. között,
  • Balatonszemes–Balatonszentgyörgy szakaszon 2017. szeptember 11– október 10. között,
  • Balatonboglár–Balatonszentgyörgy szakaszon 2017. október 10–december 9. között.

A Balatonaliga–Zamárdi felső szakaszon 2017 októberében újabb esőbeállókat építenek, ezalatt éjszakai vágányzárak és ideiglenes sebességkorlátozás bevezetése várható.

A vágányzárakról és a pontos menetrendről tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, az állomási hirdetményekből, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál, illetve a honlapunkon is hétvégente megjelenő vágányzári információkból tájékozódhatnak

Az őszi vágányzár idején, időszakosan lezárják az érintett szakaszok közúti és gyalogos átjáróit is, a lezárások alatt a kijelölt terelő útvonalakon, a többi átjárót használva közlekedhetnek az erre utazók. A terelések idején a kihelyezett KRESZ táblák segítenek az eligazodásban.

Jövőre tervezetten már csak eseti jelleggel, elsősorban éjszaka szüneteltetik a vonatforgalmat. A beruházás teljes befejezése 2018 őszén várható, ezt követően a közlekedés gyorsabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé válik a vonalon.

A kivitelezést a Déli-part 2016 Konzorcium (R-Kord Építőipari Kft., V-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft.) végzi. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek