Digitális vakcinaútlevél: kulcs a határok nyitásához, a szabad légiközlekedéshez

iho/repülés   ·   2021.01.25. 09:00
137287273_3826185574114219_7743509623730322528_n

Hogyan működik a rendszer? A IATA az Uniót sürgeti, az applikáció a kormányokat is segíti, hogy lebontsák a zárlatot és a karantént.

Az Emirates a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséggel (IATA) partnerségben az elsők között próbálja ki a szervezet „digitális útlevelét”, egy olyan okostelefonos alkalmazást, amely segíti a felhasználókat utazásaik megtervezésében a járvány idején. Az applikációnak köszönhetően az utazók naprakészen tájékozódhatnak a beutazási szabályokról, illetve a célországokban előírt tesztelési és oltással kapcsolatos előírásokról, olvasható a társaság közleményében.

Az IATA közlése szerint az Ethiopian a másik légitársaság, amely hamarosan bevezetné a Travel Pass használatát, korábban a Singapore jelentkezett.

A szövetség közlése szerint az IATA Travel Pass egyszerűsíti, megkönnyíti az utazásainkhoz szükséges COVID-19 tesztek eredményét igazoló dokumentumok, vagy akár a vakcina beadását igazoló dokumentumok tárolását és kezelését. Nemcsak az utasok, hanem a kormányok munkája is könnyebb lesz, hiszen igen sok ország beutazási feltétele a negatív PCR teszt. Nagyon fontos pont egyben az is, hogy az alkalmazásban található információk hitelesítettek, nem igényel papírmunkát, ezzel hatékonyabb is. 

Egyben egy olyan lehetőséget biztosít mind az utazóknak, mind a kormányoknak, hogy azok, akik rendelkeznek az alkalmazásban tárolt megfelelő dokumentumokkal, karantén-mentesen léphessenek be a célországokba. 

Hogyan működik az IATA Travel Pass?

  • Az egész világra kiterjedő adatbázis az egészségügyi feltételekről – naprakész és pontos információk az utazáshoz szükséges tesztekről, vakcinákról.
  • Az egész világra kiterjedő adatbázis a tesztelési, vakcinációs pontokról – az indulás helyszínén ezek könnyebb megtalálása, ahol az úticél előírásait szemmel tartva tudnak segíteni.
  • Laboratóriumi alkalmazás – könnyebben lehet megtalálni azokat a jogosult laboratóriumokat, tesztközpontokat, ahol biztonságosan megosztják az alkalmazással a tesztelési, oltási igazolásokat.
  • Digitális útlevél modul – a platform olyan része, amit a teszt-eredményekkel, az oltási igazolásokkal együtt be tudjuk mutatni a hatóságoknak, légitársaságoknak, igazolva, hogy jogosultak vagyunk az utazásra

Az alkalmazás várhatóan idén márciusban lesz elérhető iOS és Android operációs rendszerű okostelefonokra.

Mindeközben az IATA „támad” a másik fronton is: a szervezet valamennyi érintett uniós intézményhez írt felhívásában sürgeti, hogy az EU támogassa a Az Az IATA közben „támad” a másik fronton is: az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek írt nyílt levelében a szövetség vezetője felszólította az EU valamennyi érintett szervezetét és tisztségviselőjét, támogassák Mitsotakis görög miniszterelnök kezdeményezését és fogadják el a digitális oltási igazolást, amelynek révén a beoltottak szabadon, tesztelés nélkül utazhatnak A dokumentum szerint a digitális oltási igazolás segíti a gazdaság helyreállítását, felbátorítja a kormányokat a biztonságos határnyitásra és az utasokat a gátak és karanténok nélküli repülésre. „Amire most szükségünk van, az a kormányok hatékonyabb együttműködése”, fogalmazott a levelében Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek