Drágulhatnak a vasútvillamosítási munkafolyamatok

iho/vasút   ·   2020.04.11. 12:00
pantograf_0

A több mint kétszáz főt foglalkoztató Vasútvill Kft. jelenleg is számos hazai projekten, illetve szerződött munkán dolgozik. Mind a műhelyi gyártás, mind pedig a kivitelezés egyelőre az előzetes ütemezésnek megfelelően folyik, de fennakadások azért már mutatkoznak a rendszerben a járvány hatására. A pályaépítő gépek külföldi munkaprogramja nem is teljesíthető a járvány miatt.

A gondot egyrészt az alapanyagok árának hektikus változása, másrészt pedig azok beszállítási nehézsége okozza. Különösen igaz ez a külföldi alapanyagok esetén, a szállítás, illetve szállítmányozás akadozik, kiszámíthatatlan a munkaterületre való megérkezése. Bizonytalan az is, hogy az adott beszállító tud-e teljesíteni, vagy sem, hiszen mindenkinél előfordulhatnak váratlan, előre nem tervezhető helyzetek. A beszállítók mellett érzékelhető aggály az alvállalkozók részéről is, akik a pandémia-helyzet okozta többletkiadásaikat az áraikban akarják érvényesíteni a szerződött partnerek felé.

Hidegáramszedős bejárás 2018 novemberében a Rákosliget–Pécel vonalszakasz jobb vágányban (fotó: Vasútvill)

Komoly negatív hatása van a vállalat működésére a forint drasztikus gyengülése, ami a külföldi, euró és dollár alapú alapanyagok beszerzésénél komoly jövőbeni, akár hosszú távú kockázatot is jelent. A MNB által bejelentett kamatemelés ugyanis a hosszútávú források költségeit, tehát a finanszírozási költségeket fogja emelni, ami szintén negatívan befolyásolja a társaság pénzügyi helyzetét.

A társaság vezetése ugyanakkor minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a szerződött munkáit folytassa, a vállalt határidőket és kötelezettségeit teljesítse, továbbá a munkatársak foglalkoztatását fenntartsa. Eddig az alapvető erőforrásokkal nincs kezelhetetlen gond, az időben meghozott döntésekkel ezt a kérdést meg lehet oldani. A dolgozókat folyamatosan tájékoztatják a bevezetett intézkedésekről, a betartásukat pedig ellenőrzik.

A Vasútvill Kft. a vírushelyzetre tekintettel pandémiás tervet és ehhez kapcsolódó intézkedéseket vezetett be, elsősorban a munkatársainak védelme és a feladatok zökkenőmentes és folyamatos ellátása, a kockázatok minimalizálása érdekében. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott rendelkezésekhez és fokozatokhoz igazodva folyamatosan előteremti azokat a fertőtlenítő szereket, maszkokat és egyéb eszközöket, illetve hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek COVID-19 vírus terjedésének lassításához vállalati szinten szükségesek. Az üzleti és adminisztratív teendők folyamatossága érdekében bevezették a munkahelyi jelenlét korlátozását, így az ügyeleti rendszer fenntartása mellett több munkatárs home office-ban dolgozik. Szerencsére az otthoni munkavégzés feltételeit megteremtették azok az elmúlt években végrehajtott informatikai fejlesztések, amelyek az eszközök teljes megújítását, új vállalatirányítási rendszer bevezetését, illetve új programok alkalmazását jelentette.

A cél ezekkel az intézkedésekkel az, hogy a munkahelyek megmaradjanak, illetve a járvány, a vészhelyzet elmúltával minél gördülékenyebb legyen a normál működésre történő visszatérés. Természetesen sok függ attól, hogy milyen lesz a vírus további terjedése, és ez miként fogja érinteni a projekteken munkát végzőket, valamint a kulcspozícióban foglalkoztatott munkatársakat, az üzleti partnereket, a beszállítókat. Ezek az intézkedések azonban jelentős többlet költséggel járnak. Ugyanakkor a társaság is figyelemmel kíséri a kormány által a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági döntéseket, ami alapvetően a különböző szolgáltató szektorokon kívül a KKV szektort érinti. Talán érdemes lenne a kkv-szektor kritériumait felülvizsgálni és átmenetileg enyhíteni.

A Vasútvill Kft. fő profilja a vasúti villamos felsővezeték építése, felújítása, rekonstrukciója, karbantartása, illetve tervezése. A beépítésre szánt szerkezetek jelentős részét a központi telephelyen lévő, gyártási tevékenységre specializált saját műhelyben állítják elő és szállítják ki a munkaterületre. A fő profil mellett a cég tevékenysége 2018-tól kezdődően kibővült a vasúti pálya karbantartási és felújítási munkák végzésével.

Jelenleg – és többek között – a Vasútvill villamosítja a Szabadbattyán–Balatonfüred vonalszakaszt, a Rákos–Gödöllő–Hatvan vonalszakaszon alvállalkozói szerződés keretében építi át a vonalszakasz felsővezeték hálózatát, továbbá a Százhalombatta–Ercsi elágazás, illetve Ercsi elágazás–Pusztaszabolcs szakaszokon, ugyancsak alvállalkozói szerződéssel, a felsővezeték hálózat építéséhez szükséges oszlopállítási feladatokat végzi.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek