Duálüzemű Flirtök állnak forgalomba Norvégiában

iho/vasút   ·   2021.09.17. 15:00
sjnord_flirt

A villamos- és dízelüzemre is képes motorvonatokból tizennégyet vásárolt az SJ Norge.

A BM76 sorozatú, ötrészes Flirtök a Stadlerrel kötött, összesen százötven motorvonatra érvényes keretszerződés részeként érkeznek a skandináv országba; a fennmaradó mennyiség kizárólag villamos üzemű, 15 kilovolt 16,7 hertzes váltakozó áramú hálózatot használó Flirtökre érvényes. Az első duálüzemű Flirtöt a napokban vehette át a norvég állami vasúti járműveket üzemeltető Norske Tog.

A hibrid járművek kezdetben a trondheimi elővárosi forgalomban fognak dolgozni: október közepétől állnak forgalomba a Trønderbanen regionális vonalon, Lundamo, Melhus, Trondheim és Steinkjer között. A vonalon szükség van a dízeles hajtásra: felsővezeték jelenleg csak a Lundamo–Trondheim szakaszon van, a Trondheim–Hell–Stjørdal szakaszon várhatóan 2023-ra vagy 2024-re épül ki a betáplálás.

A motorvonatok folyamatos érkezésével bevetési területük is ki fog bővülni: 2022 őszén a hosszú Rørosbanen vonalon, a Trondheim és Hamar közötti 426 kilométeres viszonylaton váltják majd le a DÜWAG által 1984–1985-ben gyártott, 92-es sorozatú, kétrészes dízelmotorkocsikat. A két vonalat az SJ Norge üzemelteti a 2019 júniusában odaítélt „Trafikkpakke 2” elnevezésű szolgáltatási csomag értelmében.

A duál-Flirtök meghajtási rendszerét úgy építi be a svájci gyártó, hogy a járműveket a jövőben viszonylag egyszerűen át lehessen majd alakítani kizárólag villamos vagy akkumulátoros–villamos üzemre – számol be a Railway Gazette.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek